Avdo Muslimović oslobođen optužbi da je kršio mjere izolacije

Ustikoljanin Avdo Muslimović, prva osoba iz FBiH protiv koje je podnešena krivična prijava zbog „nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“, oslobođen je od odgovornosti, nakon što je Tužilaštvo BPK odustalo od nastavka procesa protiv njega.  

Prijava zbog navodnog kršenja mjera izolacije protiv Muslimovića je podnesena u avgustu prošle godine, a on je svo vrijeme tvrdio da nije kriv, te da je nakon što se oporavio od koronavirusa ispoštovao mjere zabrane i na kraju dobio dopuštenje epidemiologa da izađe iz izolacije.

Dokazi su bili na mojoj strani, jer nisam kriv za to što je u javnosti prezentirano kao zločin protiv čovječnosti. Jer ako neko ugrožava zdravlje stanovništva to je, po meni, kao da je počinio zločin protiv čovječnosti – kazao nam je Muslimović.

Sa advokatima trenutno vrši konsultacije kako bi uzvratio krivičnom prijavom onima koji su ga izvrgli javnoj osudi i prije suđenja, te mu tako nanijeli nepopravljive štete.

Vjerovao sam u pravdu iako sam svjestan da u našem društvu i prav – zdrav čovjek može nastradati. Ja sam nastradao. Pola godine je trajala agonija koja me je dovela u ekonomski bankrot, zdravlje mi je uništeno, javno sam omalovažen i ponižen. Nakon rješenja o odustajanju od tužbe neko bi za to trebao odgovarati i shvatiti da u ovom društvu svako treba raditi svoj posao kako treba – ističe Avdo Muslimović.

(Avaz)

pressmedia.ba