Begić za BHRT: Da je naš prijedlog Zakona o javnim nabavkama usvojen, sad bismo imali vakcine

Poslanici Kluba Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine krajem 2020. godine ponovo su uputili u zakonodavnu proceduru prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

Razlog je ubrzavanje procedura, pogotovo u oblasti javnog zdravstva, s posebnim osvrtom na nabavku vakcina protiv COVID-19.

[embedded content]

Poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zlatan Begić kazao je za BHT1 uživo kako je riječ je o zakonu koji je u cijelosti usklađen sa direktivama Evropske unije, što je jedan od 14 prioriteta za Bosnu i Hercegovinu u procesu evropskih integracija.

“Sličan prijedlog zakona, gotovo identičan, uputili smo u parlamentarnu proceduru ranije, ali je taj naš pokušaj osujećen sredinom prošle godine, kada je putem Ustavnopravne komisije zapriječeno da taj prijedlog zakona uopšte dođe u razmatranje pred parlamentarce. Dakle, iskorišten je mehanizam blokade iz potpuno politikantskih razloga, ali i strategijskih razloga koji se tiču deaktivacije, da tako kažem, državnih institucija vlasti”, kazao je Begić, navodeći da to predstavlja jedan od strategijskih političkih ciljeva pojedinih političkih projekata u Bosni i Hercegovini.

Odgovornim smatra zastupnike HDZ-a i SNSD-a.

“Riječ je o tome da mi trenutno imamo na snazi odredbe Zakona o javnim nabavkama koje su nejasne u domenu koji podrazumijeva, da tako kažem pojednostavljeno, ubrzan proces nabavke određenih medicinskih stredstava u uslovima pandemije. I onda imate tu, otprilike, dvije vrste ljudi: jedna vrsta bi da radi svoj posao, ali zbog definisanih zakonskih normi se plaše jer mogu doći na udar pravosuđa u atmosferi opšteg obračuna preko pravosudnih institucija, iako u najboljoj namjeri žele da rade svoj posao i da, evo recimo, osiguraju vakcine. S drige strane, takva nejasna zakonska rješenja vrlo su pogodna za one koji žele da vrše malverzacije, koristeći aktuelni trenutak”, kaže Begić.

On objašnjava da su njihovim Prijedlogom zakona sve te procedure bile potpuno izdefinisane i da bismo, da je taj zakon tada usvojen, imali vakcine.

“Ljudi bi mogli raditi svoj posao i bile bi onemogućene zloupotrebe”, dodao je on.

Begić smatra da, s jedne strane, razlog za obaranje zakona na Ustavnopravnoj komisiji jeste da se na snazi ostavi ambijent koji omogućava malverzacije “jer pojedini predstavnici političkih partija očigledno imaju tijesne veze sa pojedinim finansijskim lobijima, sivim zonama”.

Begić tvrdi da je Vijeće ministara BiH “potpuno mrtvo, kada je riječ o predlaganju zakonskih rješenja, figurativno rečeno”.

“Ne možemo biti zadovoljni radom Vijećem ministara, mislim da je jedan od lošijih saziva, izuzimajući pojedina ministarstva. Mislim da kolektivno nisu odgovorili dužnosti i da treba u doglednoj budućnosti razmišljati o novom Vijeću ministara”, kaže Begić.

Prema njegovom mišljenju, prvo treba uzeti u obzir mogućnost raspuštanja Doma naroda, pa onda praviti novu parlamentarnu većinu i novo Vijeće ministara. Raspuštanje Doma naroda, kazao je on, moguće je glasovima dva člana Predsjedništva BiH.

BHRT