Blinken spreman na izazove Kine, Irana, Sjeverne Koreje i Rusije

Kandidat izabranog predsjednika Džozefa Bajdena za šefa američke diplomatije rekao je da je spreman da se suoči sa izazovima koje postavljaju Kina, Iran, Sjeverna Koreja i Rusija.

Kandidat za državnog sekretara Entoni Blinken rekao je da se založio za obnovu Stejt departmenta poslije četiri godine atrofije pod Trampovom administracijom.

U govoru koji je pripremio za današnje saslušanje u Odboru Senata za spoljnopolitičke poslove, Blinken je naveo da je u svijetu došlo do porasta nacionalizma i opadanja demokratije.

Senat Kongresa SAD danas počinje saslušanja kandidata za ministarska mjesta u budućoj vladi Bajdena.

Blinken smatra da je američko liderstvo u svijetu i dalje važno, i da će bez njega rivali ili uskočiti da popune vakuum ili će nastati haos, a nijedna od te dvije mogućnosti nije dobra.

Blinken je najavio da će Kongres biti punopravan partner Stejt departmenta u spoljnoj politici, za razliku od ere Donalda Trampa i njenog državnog sekretara Majka Pompea koji je Kongres ignorisao ili zaobilazio u kreiranju politike.

Bajdenova kandidatkinja za direktora Nacionalne obavještajne agencije, Avril Hejns, poručiće u Senatu da pitanja obavještajne službe i nacionalne bezbjednosti neće biti politizovana pod njenim nadzorom.

Ona će danas govoriti pred Odborom Senata za obavještajne poslove koji treba da potvrdi njenu kandidaturu.

Hejns će poručiti senatorima da Nacionalna obavještajna služba ne smije da izbjegava da “govori istinu vlastima”, čak i ako je istina neprijatna ili teška.

Hejns je u Obaminoj administraciji bila zamjenica direktora CIA i zamjenica savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

BHRT