Debevec je znao odluku i prije nego je donesena: Sud BiH odbio žalbe, nema novog brojanja glasova za izbore u Mostaru

Sud Bosne i Hercegovine, kako je i prije zvaničnog odlučivanja najavio predsjednika Suda BiH Ranko Debevec inače kadar blizak SDA, odbio je sve žalbe političkih stranaka te odlučio da nema novog brojanja glasova za izbore u Mostaru, piše PRESS.

Portal Klix.ba danas je objavio da je Sud BiH odbio tri žalbe stranaka i jednu nezavisnog kandidata te će ostati da vrijedi odluka od dodijeli mandata koju je ranije objavio CIK.

Kako su žalbe navodile “razmjeri izborne krađe koji su se otkrili na samo 15-ak biračkih mjesta na kojima je organizirano ponovno prebrojavanje kompromitiraju cijeli izborni proces u Mostaru, te se zbog toga mora provjeriti šta se tačno dogodilo na preostalih više od 130 biračkih mjesta”.

Tri dana prije nego će Sud Bosne i Hercegovine donijeti odluku predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, koji je blizak Stranci demokratske akcije (SDA), već je najavio odluku Suda BiH ističući da se prebrojavanje “ne može tražiti tek tako”.

Predsjedavajući Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu Damir Arnaut oglasio se isti dan kada je Debevec istupio u medijima.

“Predsjednik suda koji o predmetu tek treba odlučiti u medijima prejudicirao dopustivost. Nedopustivo! U demokratiji. A Naša stranka i SDP se i jesu žalili na postojeću odluku CIK-a (br. 05-01-07-1-1/21 od 14.01.)”, poručio je Arnaut.

Već izvjesno vrijeme kod građana Bosne i Hercegovine postoji sumnja da Ranko Debevec štiti interese SDA. Na to je upozoreno i u “otvorenom pismu” koje je jučer objavila Novinska agencija Patria (NAP), a čiji su navodno autori sudije Suda BiH i tužitelji Tužilaštva BiH koji su željeli ostati anonimni.

Protiv Ranka Debeveca predmet je formirao Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH zbog neprimjerenog kontakta tj. druženja s direktorom OSA BiH Osmanom Mehmedagićem zvanim Osmica, a koji je kojem se sudi pred Sudom BiH za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Debevec je zajedno s Mehmedagićem “uhavaćen” i u druženje s visokim funkcionerom SDA Asimom Sarajlićem, a rad Ranka Debeveca javno je pohvalio predsjednik SDA Bakir Izetbegović ističući da on “vjeruje” Sudu BiH.

Što bi se reklo, sud po mjeri SDA. Ranije su rad Suda BiH i odbacivanje optužnice protiv Osmana Mehmedagića u drugom predmetu (“Sigurnosne provjere”)  u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH javno pohvalili članovi advokatskog tima Mehmedagića i član Predsjedništva SDA Dževad Mahmutović.

Nakon što je Sud BiH odbacio optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, prijatelja predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, uslijedile su pohvale visokih funkcionera SDA kako je Sud BiH dokazao kako je neovisan i da je na usluzi “javnosti i državi”.

(PRESS)

pressmedia.ba