Emirejts i Etihad testiraju elektronsku propusnicu za Covid-19

Dvije velike aviokompanije iz Zaliva Emirejts (Emirates) i Etihad će biti među prvim koje će testirati aplikaciju za provjeru PCR testova putnika ili njihov status vakcinacije, saopštile su danas kompanije.

Emirejts i Etihad, sa sjedištemu Dubaiju odnosno Abu Dabiju, pridužili su se Međunarodnoj asocijaciji za vazdušni saobraćaj (Iata) da budu među prvim aviokompanijama na svijetu da testiraju putnu propusnicu Iate (IATA Travel Pass) , navodi se u saopštenju.

Putna propusnica omogućuje putnicima tih aviokompanija da formiraju elektronski pasoš gdje prije puta može da se provjeri da njihov test za koronavirus ili vakcinacija odgovaraju zahtjevima destinacije na koju putuju, navela je privatna organizacija koja predstavlja industriju avioprevoza.

Kriza Covid-19 je zaprijetila opstanku industrije aviosaobraćaja, a 2020. godina bila je najgora finansijska godina za taj sektor, navela je Iata u novembru, ocjenjujući da samo sistematsko testiranje može popraviti situaciju dok se čeka na rasprostranjenu primjenu vakcina.

Da bi olakšala praksu testova na svjetskom nivou organizacija je razvila aplikaciju za elektronski zdravstveni pasoš koja garantuje autentičnost testa ili potvrde o vakcini.

Emirejts, najveća aviokompanija na Bliskom istoku, navela je da će sprovesti prvu fazu proba u aprilu u Dubaiju, gradu državi koji je u velikoj mjeri ponovo otvorio granice međunarodnim turistima.

“Putnici Emirejtsa koji putuju iz Dubaija mogu da dijele svoj status vezano za Covid-19 direktno sa kompanijom, i prije nego što stignu na aerodrom, zahvaljujući aplikaciji koja će prenijeti podatke na sistem registracije”, navodi se u saopštenju.

Za putnike Etihada pasoš Iate će biti na raspolaganju za neke letove iz Abu Dabija u prvom kvartalu 2021. godine, navela je kompanija dodajući da ukoliko se pokaže uspješnim pasoš će se proširiti na druge destinacije u Etihadovoj mreži.

Ujedinjeni Arapski Emirati počeli su veliku kampanju vakcinacije svojih 10 miliona stanovnika. Emirejts je juče objavio program vakcinacije svog osoblja u Ujedinjenim Arapskim Eiratima, koji broji desetine hiljada zaposlenih.

BHRT