Enra Suljić kolo vodi: Naredba inspektora za nju ne vrijedi, sutra sjednica na Medicini

Iako je 15. januara prof.dr. Semra Čavaljuga koja rukovodi Medicinskim fakultetom poslala dopis članovima Nastavno-naučnog vijeća da ne može sazvati sjednicu po zahtjevu od 31.12.2020. jer je kantonalni inspektor donio takvu naredbu, istog dana samo nekoliko sati poslije članovima NNV-a se obratila Enra Suljić, ovlašteni predstavnik podnosilaca zahtjeva.

Kantonalni inspektor donio je Naredbu kojom se zabranjuje postupanje po Prijedlogu za prijevremeno razrješenje i traži da se uskladi sa članovima 138. Zakona o visokom obrazovanju i 114. Statuta Univerziteta. Oko 80 članova NNV-a je podnijelo zahtjev za prijevremeno razrješenje ali nisu obrazložili u kojem smislu Čavaljuga “svojim ponašanjem povrjeđuje ugled funkcije rukovodioca organizacione jedinice”.

U svom dopisu članovima NNV-a i profesorici Čavaljuga Enra Suljić obavještava da je poziv za sjednicu predat 15.01. u 12:55, prije nego što je Čavaljuga proslijedila dopis u kojem ih obavještava o odgovorima Kriznog štaba i kantonalnog inspektora. Suljić ostaje pri održavanju sjednice te je Stručnoj službi naložila da dostavi relevantnu dokumentaciju radi pravovremene organizacije NNV-a.

Čavaljuga je u svom dopisu ranije istakla ukoliko potpisnici Prijedloga za razrješenje sami sazovu i održe sjednicu učinit će to na vlastitu odgovornost i preuzet će posljedice koje zakon predviđa.

“Krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva nas je obavijestio da se sjednica u punom sastavu ne može održati, ali da je, uz određene mjere (4m2 prostora po oosobi, provjetravanje nakon 45 minuta itd) moguće održati sjednicu Vijeća u više prostorija, tj. najmanje u 5 prostorija. Naravno Krizni štab se nije upuštao u organizaciju takve sjednice, nemogućnost, čak i tehničku, zajedničke rasprave i potpunu nemogućnost provođenja poštenog i transparentnog glasanja u takvim uslovima”, navodi Čavaljuga u pismu.

Podsjećamo, nakon što je Čavaljuga 21. decembra u nastavni proces konačno vratila prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića nakon skoro dvije godine od presude, uslijedio je zahtjev za ostavkom, a pošto je Čavaljuga odbila, onda je pokrenuta procedura njenog prijevremenog razrješenja.

Treba podsjetiti i da je Čavaljuga prvo suspendovana, a zatim je smijenio rektor Škrijelj, da bi NNV Medicinskog fakulteta u decembru 2018. ponovo izabrao za dekanesu. Rješenje o izboru Škrijelj nikada nije potpisao, a Tužilaštvu KS podnio je krivične prijave za niz krivičnih djela.

(NAP)

https://pressmedia.ba/