EU želi podijeliti višak vakcina protiv Covida-19

Evropska unija (EU) želi da uspostavi mehanizam koji će omogućiti podjelu viška vakcina protiv Covida-19 sa siromašnijim susjednim državama i Afrikom, saopštila je komesar EU za zdravstvo Stela Kirijakides.

EU ima 450 miliona stanovnika, a do sada je osigurala blizu 2,3 milijarde vakcina i kandidata za vakcine protiv kovida 19, iako je većini potrebno odobrenje od regulatora.

“Radimo sa državama članicama na prijedlogu mehanizma za podjelu vakcina izvan naših granica”, rekla je Kirijakidesova u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta.

Ona je naglasila da će ovaj mehanizam omogućiti da vakcine stignu u siromašnije zemlje “prije nego što “Covax” postane operativan.”Covax” je globalni program Svjetske zdravstvene organizacije koji treba da osigura poštenu podjelu vakcina protiv virusa korona širom svijeta.

“Covax” je aktiviran, ali neke zemlje i dalje teško dolaze do vakcina. Program je u decembru saopštio da je osigurao blizu dvije milijarde doza, ali je najveći dio obećan od strane proizvođača prema neobavezujućim dogovorima.

Inicijativa Evropske unije je rezultat neispunjenih očekivanja od “Covaxa”.

BHRT