Hadžiabdić za BHRT: Paljenje automobila u Vogošći izolovan slučaj, u toku dana informacije o pretresu

Građani Kantona Sarajeva nemaju razloga za strah, nakon jučerašnjeg paljenja automobilau Vogošći, jer je to izolovan slučaj. Policija KS sinoć je obavila pretrese i u toku dana će informisai građane, rekao je za Jutarnji program BHT1 Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

[embedded content]

Nakon paljenja aitomobila u Vogošći , pripadnici MUP-a Kantona Sarajeva tokom noći su izvršili pretrese na toj lokaciji i u toku dana ćemo imati infomacije za građane, kaže Mirza Hadžiabdić.

Dodaje kako je riječ o izolovanom slučaju:

“Nema potrebe za strahom. Policija Kantona Sarajevo je u potpunosti spremna, opredijeljena i sposobna da odgovori svim sigurnosnim izazovima na području Kantona Sarajevo i stojimo na raspolaganju građanima 24 sata dnevno”, poručuje Hadžiabdić.

Inače, kada je riječ o prekršajima u Kantonu Sarajevo, u prošloj godini je stacionarni radarski uređaji zabilježili su e 50.000 prekršaja, tačnije 49.578.

“Najviše prekršaja zabilježeno je u Ulici Safeta Zajke, područje opštine Novi grad, gdje je bilo 9.104 prekršaja. Vozači se uglavnom ne pridržavaju ograničenja brzine, a imamo i značajan broj radarskih uređaja na području KS, koji su aktivni 24 sata dnevno”, kaže Hadžiabdić.

Dodaje kako je, prema analizama, kao i mjestima gdje se dešavaju saobraćajne nesreće, sačinjen j plan rasporeda radarskih uređaja koji pokrivaju najkritičnije tačke u Kantonu Sarajevo, kako bi se i preventivno djelovalo na ovu vrstu prekršaja.

Hadžiabdić kaže kako je u 2020. godini došlo do smanjenja saobraćajnih nesreća, što je i cilj, kako preventivnog, tako i represivnog karaktera.

“Taj broj je smanjen za 1043 saobraćajne nezgode, i manji je u odnosu 2019. godinu. Ukupan broj saobraćajnih nesreća je 8.188 na području KS”, rekao je Hadžiabdić.

Najveća brzina u prošloj godini zabilježena je u Nedžarićima , gdje je vozač vozio 132 km na sat, na mjestu gdje je ograničenje brzine 60 .

Prekršioc je sankcionisan u skladu sa zakonom.

Kaznene mjere za takve prekršaje su novčane kazne od 400 dp 100 KM, dva kahznena boda, zabrana upravljanja automobilom od 2 do 6 mjeseci. Ukoliko je došlo do saobraćajne nesreće, kazne su 1000 do 5000 KM, dva kaznena boda i 6 mjeseci zabrane vožnje.

BHRT