Izetbegović: Potrebna je meni prilika i SDA-u da uradimo nešto

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostovao je večeras na N1 televiziji.

Izetbegović je rekao da se može očekivati kako će predsjednik SAD-a Joe Biden napraviti određene korake i pomake, ali da se to ne može očekivati odmah s obzirom na unutrašnje probleme u SAD-u.

“Mislim da će u toku 2021. krenuti pritisak zajedno s Briselom da se riješe problemi i da se napravi funkcionalna država”, rekao je Izetbegović.

Novinarka je konstatovala da sve ide na “B”: Biden, Brisel, Berlin, dodajući uz to i još jedno “B”: “Bakir”. Lider SDA, vidno zadovoljan što ga je neko svrstao uz američkog predsjednika, briselsku administraciju i zvanični Berlin, dodao je da se nada kako će i on pomoći.

On smatra kako se BiH mora vratiti na sadržaj Aprilskog paketa i da taj pređeni put ne treba baciti, a uz “3B” dodao je još jedno “B”, “Bošnjaci”.

Izetbegović smatra da su Hrvati spremni prihvatiti integralni sadržaj Aprilskog paketa, ali da se mora raditi na kritičnoj masi kod Srba tj. da prihvate kompletan sadržaj Aprilskog paketa ili neku drugu varijantu.

Dodao je kako Inzko ne bi trebao otići iz BiH kao visoki predstavnik koji nije za ovu zemlju uradio ništa već samo primao visoku plaću. U tom kontekstu spomenuo je zakon o zabrani negiranja genocida, veličanje ratnih zločinaca i onemogućavanje blokada države.

“Onda bismo ga pamtili kao čovjeka koji je uradio nešto, a ne bio samo zabrinut”, rekao je Izetbegović.

Kazao je da je agenta SDA vladavina zakona, evropski put, NATO put, i pomiranje. Požalio se i da mu žao što u nekim fazama nije lično on bio pregovarač.

Kao primjer naveo je reformu policiju koju je kako kaže on inicirao, ali su je drugi upropastili.

“Bio sam tada mladi političar. Bio sam neki potpredsjednik i nisam imao autoritet”, kazao je Izetbegović.

Pohvalio se da je on rješio pitanje Mostara, dodajući da ako bude šanse kakve su imali Haris Silajdžić i Sulejman Tihić da je on neće propustit. U tom kontekstu ukazao je na važnost snažne podrške Washingtona i Briseča

“Potrebna je meni prilika i SDA-u da u takvim okolnostima nešto uradimo”, rekao je Izetbegović.

Poručio je da je SDA u Kantonu Sarajevo imala osam od devet načelnika i da je to bilo “previše”.

(PRESS)

pressmedia.ba