Merkel i premijeri danas o produženju lockdowna u Njemačkoj

Očekuje se da kancelarka Njemačke Angela Merkel i premijeri 16 saveznih njemačkih država tokom dana produže trenutni lockdown u borbi protiv širenja koronavirusa, dok se ta zemlja priprema za suočavanje s novom varijantom virusa.

Naredni krug razgovora o tome kako se suočiti s pandemijom prvobitno je bio planiran za 25. januar, jer bi trenutne restrikcije trebale isteći krajem mjeseca.

Sastanak Merkel i regionalnih čelnika pomjeren je, ipak, zbog briga oko zaraznijih mutacija virusa, od kojih su neki slučajevi već potvrđeni u Njemačkoj.

Ta zemlja je zatvorila škole, prodavnice s robama koje nisu od ključnog značaja, barove, restorane, prostore za rekreaciju i kulturne institucije u okviru lockdowna koji je pooštravan od početka novembra. Restriktivne mjere također zabranjuju ljudima da se sastaju s više od jedne osobe iz drugog domaćinstva.

Dodatne restrikcije o kojima će se danas raspravljati uključuju obavezni rad od kuće, gdje je to moguće. Od građana će biti zatraženo da nose FFP2 maske u prodavnicama i u javnom saobraćaju. Pravilo obaveznog nošenja takvih maski od početka ove sedmice već se primjenjuje u južnoj saveznoj državi Bavarskoj, prenosi dpa.

Portparol Vlade Njemačke Steffen Seibert jučer je ukazao na znakove da se krivulja ispravlja, ali je naglasio da je broj novih slučajeva zaraze „još izrazito visok“.

Više od dva miliona ljudi zaraženo je koronavirusom u Njemačkoj do sada, od kojih je 46.633 preminulo, podaci su Instituta Robert Koch za kontrolu bolesti.

BHRT