Najavljena revizija dokumentacije o izgradnji obaloutvrde u Goraždu

Novoizabrani gradonačelnik Goražda Ernest Imamović najavio je da će zadužiti nadležne službe da mu se dostavi cjelokupna dokumentacija o svim aktivnostima koje su urađene na izgradnji obaloutvrde, te da će izvršiti revizija dokumentacije u tom slučaju.

On je na taj način odgovorio na dopis neformalne grupe građana “Spasimo Drinu” u kojem su zatražili podršku u borbi građana protiv, kako su naveli, netransparentne i nelegalne gradnje te obaloutvrde.

U saopštenju te neformalne grupe je navedeno i da je odlukom Federalnog ministarstva prostornog uređenja poništena urbanistička saglasnost i odobrenje za gradnju obaloutvrda u Goraždu, jer opština Goražde putem svoje službe nije bila nadležna za izdavanje tih rješenja.

Kako su naveli, saglasnost za izvođenje radova moglo je izdati isključivo Federalno ministarstvo prostornog uređenja kao nadležan organ uprave.

Na planiranju i gradnji obaloutvrde počelo se raditi nakon poplava koje su se dogodile u decembru 2010. godine koje su uzrokovane nekontrolisanim ispuštanjem vode is hidroelektrane “Piva” Mratinje.

Poslije nekoliko godina pripreme, te nakon što je Svjetska banka odobrila kreditna sredstva, radovi su počeli u aprilu 2019. godine, a vrijednost investicije je oko 10,5 miliona KM.

“Građani su više puta iskazali sumnje u koruptivne radnje uprave Grada Goražda prilikom odabira projekta, a gradske vlasti su ignorisale nezadovoljstvo građana”, naveli su u saopštenju.

BHRT