Ranko Debevec nastavlja sa skandalima: Slagao je javnost, sudija Branko Perić nije potpisao “pismo podrške” predsjedniku Suda BiH

Povodom takozvanog „otvorenog pisma“, nepoznatog pošiljaoca, u kojem se kao potpisnici navode sudije Suda Bosne i Hercegovine i tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine, sudije Suda Bosne i Hercegovine uputile su jučer javno saopćenje u kojem se ograđuje, kako je naglašeno,  od navoda iznesenih u anonimnom „otvorenom pismu“ od 14. januara 2021. godine, piše Dnevni Avaz.

U saopćenju je navedeno odbacivanje svakog autorstva navedenog teksta, a o čemu, kako je istaknuto u saopćenju, svjedoče svojeručni potpisi sudija Suda BiH.

Sud je ustvari reagirao na otvoreno pismo u kojem se traži ostavka predsjednika Ranka Debevca, a navedeno je da iza njega ne stoje  sudije Suda BiH. Tako su u saopćenju navedena sva imena sudija, koji su ga i potpisali. No, ono što je vidljivo, pismo jedino nije potpisao sudija Branko Perić, iako se u reakciji ove pravosudune institucije tvrdi drugačije i njegovo ime nalazi se na spisku.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” i sudija Perić, kazavši da ništa nije potpisao niti da zna kako se njegovo ime našlo na spisku.

– Ja jedini nisam potpisao ovo pismo. I vidim da su svi objavili da sam potpisao, međutim nisam. To se vidi i u potpisima koji su obljavljeni, da nema moga ručnog potpisa. Ja mislim da sudije ne trebaju u tome učestvovati – kaže Perić.

Na pitanje, kako je moguće da je Sud naveo njegovo ime u saopćenju, Perić kaže:

Nemam pojma zaista, kao neka greška. Moje je mišljenje da ovaj slučaj treba insitucije da rješavaju. Neka se reagira po pravilima. Imaju odjel za odnose s javnošću i tu treba da postoji neka procedura. Šta imaju sudije da se petljaju i pišu peticije – kaže Perić.

Podsjećamo, u otvorenom pismu sudija i tužilaca, od kojeg se Sud jučer ogradio navodi se da je predsjednik Ranko Debevec ispunjava želje direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

(Avaz)

pressmedia.ba