Šeranić: Nabavka vakcina na dva fronta, vakcinacija će biti dobrovoljna

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić izjavio je da RS može biti zadovoljna trenutnom situacijom u vezi sa virusom korona, ali da treba sačekati kraj januara da bi se vidjelo kako su se građani ponašali tokom praznika.

Šeranić je naveo da se, kada je riječ o nabavci vakcine, radi na dva fronta, putem “Kovaks” mehanizma i nabavkom ruske vakcine “sputnjik”.

“Svaka vakcina koja dođe u upotrebu u BiH bezbjedna je. Vakcinacija će biti dobrovoljna, građani će podnositi zahtjev za vakcinaciju i dobijaće potvrdu o vakcinaciji”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je kroz mehanizam “Kovaks” u opticaju devet proizvođača vakcina, od kojih je najizvjesnija “Astra zeneka” za koju je BiH u decembru izdala saglasnost da je spremna da prihvati ovu vakcinu.

Šeranić je dodao da Republika Srpska rusku vakcinu nabavlja preko ovlaštenog distributera u količini od 200.000 doza, te da se vakcina očekuje početkom februara.

“Važno je da je Vlada Republike Srpske obezbijedila sredstva za oba mehanizma, tako da će građani dobiti vakcinu besplatno”, ponovio je Šeranić.

On je naglasio da inspekcijski organi pojačano rade na kontroli sprovođenja epidemioloških mjera na skijalištima i u ugostiteljskim objektima, ali da poseban problem predstavljaju privatna okupljanja u vikendicama i drugim objektima.

“Inspekcija je u posljednjih sedam dana obavila više od 1.500 kontrola. U 15 slučajeva su utvrđene određene nepravilnosti i izrečene su kazne ukupne vrijednosti oko 15.000 KM”, rekao je Šeranić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković najavio je da će u toku ove sedmice biti obavljene sve procedure u vezi sa nabavkom vakcine, dok će krajem januara početi edukacija timova zdravstvenih radnika koja se odnosi na čuvanje i aplikaciju vakcine.

“Bitno je da budemo spremni za svaku moguću vakcinu koja nam dođe. Prve doze vakcina koje budu došle biće namijenjene zdravstvenim radnicima, kako bismo prvo njih zaštitili, te rizičnim kategorijama sa više udruženih oboljenja”, rekao je Zeljković.

BHRT