Žuto upozorenje zbog niskih temperatura u više područja u BiH

Žuto upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika izdato je za područja Bihaća, Livna, Sarajeva, Foče, Mostara i Tuzle, gdje se temperature kreću i do minus 11 stepeni (Livno).

U Bosni i Hercegovini jutros je bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Najniža temperatura zraka u sedam sati izmjerena je u Bugojnu, minus 14, dok je najtoplije bilo u Neumu, jedan stepen. U Sarajevu je izmjereno minus osam stepeni.

U Bosni i Hercegovini danas se veći dio dana očekuje pretežno sunčano vrijeme uz mjestimično malu do umjerenu oblačnost. Više oblačnosti u jutarnjim satima na istoku Bosne. U večernjim satima naoblačenje u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između minus 1 i 4, na jugu zemlje do 7 stepeni.

U Sarajevu će više oblačnosti biti u jutarnjim satima. Veći dio dana bit će nešto sunčanije. Najviša dnevna temperatura zraka oko nula stepeni.

Sutra se očekuje pretežno oblačno u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne, gdje lokalno može pasti malo kiše. U većem dijelu Bosne, mala do umjerena oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine, južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između minus 4 i 0, na krajnjem jugu i lokalno u Krajini do 3, a najviša dnevna temperatura između 4 i 9 stepeni.

U četvrtak se pretežno oblačno vrijeme očekuje na području Hercegovine, zapada i jugozapada Bosne gdje lokalno može pasti malo kiše. U većem dijelu Bosne, umjerena oblačnost. Puhat će vjetar umjerene jačine, povremeno s jakim udarima, južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 0 i 5, a najviša dnevna između 7 i 12 stepeni.

U petak će u našoj zemlji biti pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje većinom na području Hercegovine, Krajine i na jugozapadu Bosne. U ostalim područjima moguće su slabije padavine. Vjetar južnog smjera sa jakim, lokalno i olujnim udarima. Jutarnja temperatura zraka između 2 i 7, a najviša dnevna između 7 i 12 stepeni, prognoza je meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZBiH).

BHRT