Avdović za BHRT: Predsjednik Bajden ulazi u tešku i rizičnu situaciju

Predsjednik Bajden ulazi u tešku i rizičnu situaciju, a sam tranzicijski period smjene vlasti sa starog na novog predsjednika SAD-a će biti prilično dug, rekao je za BHRT novinar Erol Avdović iz Njujorka.

[embedded content]

“Ovo će sigurno biti teška tranzicija, jer su Trampovi saveznici u Kongresu i Senatu najavili probleme oko potvrde nominacija članova Bajdenovog kabineta”, rekao je Avdović za emisiju “BHT1 uživo”.

On ističe da je današnja inauguracija jedinstvena iz više razloga, kako sigurnosnog, tako i zdravstvenog, ali i “zbog okončanja horora” koji je prourokovala vladavina Donalda Trampa, da je zbog svega toga doživljava kao olakšanje jer ona znači kraj Trampove vladavine.

“Nije pri odlasku ispoštovao poznatu američku tradiciju, kao da je želio da time zada udarac, ne samo nasljedniku svom, već i zemlji. Lično je doživljavam kao olakšanje, kao početak jedne nove Amerike”, kazao je Avdović, te dodao da će nova vlast značiti i obnovu svih tranatlanskih veza.

Ono što Avdović vidi kao problem je utisak koji je Tramp ostavio na veliki broj ljudi.

“Što je najgore, ostavio je utisak kod velikog broja “zavedenih” da je njegova administracija mirnodopska”, istakao je Avdović, prema čijim riječima će biti potrebno mnogo rada da bi sve to nestalo.

Kada je u pitanju budući rad Džoa Bajdena, Avdović ističe rad na obnovi raznih veza koje je Tramp prekinuo za vrijeme svoje vladavine, te da očekuje da Amerika više neće biti imperijalna već kooperativna.

BHRT