Davidović za BHRT: Sve što se bude događalo u SAD imaće direktne i snažne posljedice po ostatak svijeta

Bivši ambasador BiH u SAD Igor Davidović, gostujući u BHT1 Uživo, ispričao je našim gledaocima kako su izgledale ranije inauguracije američkih predsjednika, kojima je kao ambasador prisustvovao dva puta u Americi.

[embedded content]

“Desilo mi se u mandatu da dva puta učestvujem u ceremoniji inauguracije, prvi put kad je pobijedio Džordž Buš Mlađi, pa i u drugom njegovom mandatu. Te dvije ceremonije su bile u vremenu kad su SAD imale daleko drugaciju poziciju, i na spoljašnjem i na unutrašnjem planu. Bile su na unutrašnjem planu daleko stabilniji, a na vanjskom su bili sila broj jedan. To je bil vrijeme monopolarne pozicije američke administracije”, priča Davidović.

Ceremonija se dešava na stepeništu Kapitol Hila. Tu se na nekoliko zona nalaze gosti. Na samom stepeništu koje liči na tribine su američki senatori, kongresmeni, visoki reprezenti američkog društva. Na drugom kraju, preko puta njih, takođe na tribinama sjedili su ambasadori.

Praksa SAD ne predviđa pozivanje stranih državnika zato što ih je mnogo i nosi sa sobom ogroman bezbjednosni rizik. Umjesto, toga pozivani su ambasadori.

Te ceremonije su praćene veoma svečanim momentima, diplomate su bile pozivane obično nakon toga u Bler Haus gdje je priređivan diplomatski prijem gdje je dolazio i novoizabrani američki predsjednik. Naveče su organizovani raskošni balovi, takođe i na njima se pojavljivao predsjednik Amerike sa prvom damom.

Svugdje u svijetu, ako je riječ o takvim ceremonijalima, oni su rađeni u imperijalnom maniru. Inauguracija predsjednika SAD znači zakletvu, ustoličenje, stupanje na vlast sa svim ovlaštenjima nekoga ko rukovodi još uvijek najjačom imperijom u svjetskim razmjerama.

Davidović navodi da je danas potpuno drugačije iz vidljivih razloga. Dinamika svega što se dešava u Americi je na rubu neke fantazije i nijedan scenario se ne isključuje.

“Jedan američki analitičar je danas objavio da kao ekspert predviđa da će se nešto desiti, ako ne danas, a onda u naredna dva dana. Ja bih ipak ostao vjeran optimizmu, pa bih rekao da se neće dogoditi ništa danas. Uvijek su mjere bezbjednosti u SAD-u prilikom takvih ceremonija veoma dubinske, a kamoli sad kad je faktor iznenađenja nemoguć. Siguran sam da su sve službe bezbjednosti u SAD na nogama i da su sve preduzeli da se ništa ne dogodi”, smatra Davidović.

Sve što se bude događalo u Americi imaće veoma direktne i veoma snažne posljedice po ostatak svijeta, smatra Davidović.

[embedded content]

BHRT