Donald Trump pomilovao 73 osobe

Posljednjeg dana u Bijeloj kući, američki predsjednik Donald Trump donio je odluku o pomilovanju 73 osobe, uključujući bivšeg glavnog savjetnika Bijele kuće Stevea Bannona.

Trumpove su odluke, kojima su amnestirane 73 osobe i smanjene kazne za 70 osoba, objavljene nakon ponoći kad je istekao njegov mandat.

Među pomilovanima je i Trumpov bivši glavni savjetnik Steve Bannon, kao i neke osobe iz svijeta muzike i sporta, bivši kongresmeni i pojedini Trumpovi rođaci.

U odluci vezanoj za Bannona navedeno je kako je on “važan lider u konzervativnom političkom pokretu”, te da je poznat po svojoj inteligenciji i predviđanjima. Steve Bannon je uhapšen pod optužbom da je učestvovao u ilegalnim radnjama na kampanji “Gradimo zid” pokrenutoj za izgradnju zida na meksičkoj granici.

Među pomilovanim je i bivši gradonačelnik Detroita Kwame Kilpatrick, optužen za primanje mita i prevare tokom svog mandata, potom inženjer i tehnološki poduzetnik Anthony Lewandowski, optužen za krađu Googleovih tajni automobila bez vozača, te izraelski državljanin Aviem Sella, koji je optužen za špijunažu.

Pomilovani su i neki članovi Kongresa iz Republikanske stranke.

BHRT