I ‘Žene SDA’ stale uz glumicu iz Srbije: ‘Iskreno saosjećamo, zahtijevamo rigorozne kazne za silovatelje!’

Mišljenja smo da status svih žrtava seksualnog nasilja, bez obzira u kojem dijelu svijeta žive, treba biti na višem nivou, a počinitelji adekvatno kažnjeni – navodi se u saopćenju Organizacije žena SDA

Ispovijest mlade glumice Milene Radulović i nekoliko djevojaka, među kojima su bile maloljetnice, o tome da ih je silovao poznati reditelj, scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić (68) izazvala je zgražanje cjelokupne javnosti u Srbiji, ali i cijeloj regiji.

Vijest je izazvala burne reakcije istinskih zagovornika prava žena, te brojnih građana koji su, kroz oglašavanje na društvenim mrežama, najoštrije osudili seksualno nasilje u Srbiji, saopćeno je iz Organizacije žena Stranke demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine.

– Iskreno saosjećamo sa ženama koje su bile izložene seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju najgore vrste. Mišljenja smo da ovakve pojave zahtijevaju rigoroznije kazne za počinitelje, i veću odgovornost društvene zajednice na planu zaštite prava žena – saopćeno je.

Napominju da je upućen je poziv nadležnim organima i institucijama da primjene odgovarajuće zakonske propise i efikasne mehanizme, kako bi se ovakve pojave u budućnosti u potpunosti eliminirale.

Žene su, dodaju, oduvijek bile izložene raznim oblicima nasilja koje je, u manjoj ili većoj mjeri prisutno i danas u zemljama okruženja i u Bosni i Hercegovini.

– Ne treba nikad zaboraviti da su mnoge žene silovane tokom agresije na BiH, u periodu od 1992. do 1995. godine. Mišljenja smo da status svih žrtava seksualnog nasilja, bez obzira u kojem dijelu svijeta žive, treba biti na višem nivou, a počinitelji adekvatno kažnjeni – navodi se u saopćenju.

(FENA)

pressmedia.ba