Kakva je bila četverogodišnja vladavina Donalda Trumpa?

Donald Trump je bio televizijska zvijezda i autsajder u Republikanskoj stranci čijoj se predsjedničkoj kandidaturi izrugivala politička elita. Njegovo najveće domaće postignuće, po mišljenju mnogih republikanaca, je imenovanje troje sudaca u Vrhovni sud.

Nominacija sutkinje Amy Coney Barret u Vrhovni sud, nekoliko dana nakon smrti Ruth Bader Ginsburg bila je presudna za važnu ulogu suda u pitanjima pobačaja, prava na oružje i pristupa zdravstvenoj zaštiti u budućnosti.

Trump je takođe nametnuo oštru migrantsku politiku i naredio izgradnju zida duž američke granice s Meksikom. Spriječio je ulazak tražitelja azila u zemlju i na granici odvojio više od 3000 djece od njihovih roditelja.

Poslije dvije i po godine Trump je odustao od te politike, a vlasti tek trebaju pronaći roditelje 611 djece.

Tadašnji predsjednik SAD-a je predvodio vanjsku politiku u kojoj su se izbjegavali evropski saveznici, poticao trgovinski rat s Kinom, a SAD je izašao iz nuklearnog sporazuma s Iranom i prihvatio izraelsku okupaciju nad Palestincima.

Trump je zahvaljujući glasovima 74 miliona Amerikanaca i velikim dijelom onih birača koji vjeruju da su demokrati ukrali izbore omogućio dobrom dijelu američkog društva da živi u lažnoj stvarnosti koja bi mogla utjecati na mnoge aspekte Bidenova mandata, navodi dpa.

Posljedice četverogodišnje Trumpove vladavine u Bijeloj kući dostigle su vrhunac 6. januara, kada su njegove pristalice upale u Capitol Hill u nastojanju da poništi Bidenovu pobjedu na predsjedničkim izborima. U neredima je ubijeno petero ljudi, među njima policajac.

Trump je tokom svog predsjedništva prkosio Ustavu i kršio zakone, pravila, prakse i radio presedane za šta bi trebao odgovarati.

BHRT