Nekada najmlađi senator, danas najstariji predsjednik SAD – Ko je Džo Bajden?

Politički put novoizabranog američkog predsjednika Džozefa Bajdena u znaku je duge i plodne karijere kao senatora i u dva mandata potpredsjednika – preciznog i odlučnog. Njegov privatni život obilježile su teške porodične tragedije. Džo Bajden u dvije sintagme – najmlađi senator i najstariji američki predsjednik.

[embedded content]

Dinamičan politički put Džozefa Bajdena počinje 1972. godine. Tada 29- godišnji Bajden postaje najmlađi senator u historiji Sjedinjenih Država. Do tada je već diplomirao historiju i političke nauke na Univerzitetu u Delaveru i stekao zvanje doktora pravnih nauka na Univerzitetu Sirakuza. Sve do 2009. u tih 36 godina plodnog senatorskog staža, Bajden je izgradio zavidnu karijeru i stekao poštovanje kao jedan od vodećih stručnjaka za vanjsku politiku Senata. Bio je izuzetno upućen u dešavanja na Balkanu 90-ih godina.

“Bosanci znaju gdje hoće da budu. Oni hoće da budu slobodni. Oni će se boriti za sebe. Sve što su ikada tražili jeste- podignite embargo”, govorio je svojevremeno Bajden.

Podržavao je američke vojne intervencije iako danas smatra da su neke od njih bile pogrešne. Putovao je često i bio u mnogim diplomatskim misijama.

Kao senator bio je jedan od najglasnijih protivnika rasne segregacije, a kao potpredsjednik Sjedinjenih Država u dva mandata u administraciji Baraka Obame, vatreno je zagovarao njegove reforme zdravstvenog sistema.

“Suočavali smo se teškim vremenima u našoj historiji. Znam da ćemo ovo proći zajedno. Onako kako to i radimo zajedno”, ističe Bajden.

Bajden snažno podržava NATO i tvrđi stav prema Rusiji i Sjevernoj Koreji. On je za vraćanje međunarodnim sporazumima – nuklearnom i klimatskom.

U okončanju bliskoistočnog pitanja vidi rješenje dvije države. Njegov život obilježile su i teške porodične tragedije- 1972. kada su mu stradale supruga i kćerka i 2015. kada mu je preminuo sin.

Bio je izložen i aferama. Najsvježija je ona vezana za Ukrajinu i njegovog sina Hantera i navodnu trgovinu utjecajem.

Bajden je strastveni zaljubljenik u automobile, a sladoled mu je omiljena poslastica.

Nikada nije odslužio vojni rok.

On je i prvi rimokatolički potpredsjednik u historiji SAD-a.

To su samo neki od kurioziteta nekada najmlađeg senatora, a danas najstarijeg američkog predsjednika.

BHRT