Po čijem nalogu je zapaljen automobil bivše direktorice TVSA, da li se optužnica i suđenje kriju od javnosti i kako je prvooptuženi Dedović postao prvi saradnik Aide Obuće (SDA) premijerke BPK?

Pred Općinskim sudom u Sarajevu vodi se krivični postupak protiv optuženog Dedović Memsuda, zbog krivičnog djela izazivanje opće opasnosti iz člana 323. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Postavlja se pitanje zašto na zvaničnoj stranici Tužilaštva Kantona Sarajevo nije objavljeno da je podignuta i potvrđena optužnica protiv Dedovića i zašto se potvrđena optužnica krije od javnosti? 

Zar nije javni interes utvrditi po čijem nalogu je zapaljen privatni automobil bivše direktorice TVSA Edine Fazlagić? Zar nije važno utvrditi ko je drugoosumnjičeni čiji identit prvooptuženi Memsud Dedović odbija reći? Ko je pomagao prvoosumnjičenom nakon izvršenja krivičnog djela? 

Prema pisanju medija iz 2019. godine, na početku mandata direktorice Edine Fazlagić, sredinom 2018. godine, Memsudu Dedoviću je istekao ugovor o radu, za radno mjesto organizator na koje je primljen sa srednjom stručnom spremom (za navedni istek ugovora Dedović je znao i ranije).

Policijski službenici PU Novi Grad Sarajevo uhvatili su u neposrednoj blizini zapaljenog auta, bivšeg uposlenika TVSA, današnjeg direktora direkcije za ceste BPK-a Memsuda Dedovića. Proveo je trideset dana u pritvoru, kao glavno osumnjičeni, iako je prema izjavama svjedoka krivičnog djela bilo još jedno lice koje je učestvovalo u paljeveni  privatnog automobile porodice Fazlagić. 

Optuženi Dedović odbio je dati podatke o ovom licu pa se postavlja pitanje da li je direktorska funkcija (Direkcija za ceste BPK Goražde) nagrada za skrivanje drugoosumnjičenog i počinjeno krivično djelo? Nakon hapšenja dodijeljen mu je advokat po službenoj dužnosti kojeg je nakon nekoliko održanih ročišta u navedenom postupku, zamijenio sa privatnim advokatima i to tako što je unajmio dva advokata, različitih advokatskih kuća, koji ga brane pri Općinskim sudom u Sarajevu. 

Uzmemo li u obzir advokatske tarife očigledno je da je Dedović svjestan počinjenog, no ipak dovoljno motiviran da šuti.

Prema dokazima koji se stavljaju na teret navedenom optuženom (uhvaćen u neposrednoj blizini mjesta paljevine, sa kanisterom benzina u ruci,  novine koje su služile kao potpala navedene paljevine, iako isti ne živi na području gdje je počinjeno krivično djelo) i još dokaza koji upućuju na optuženog, čini se da je riječ o planiranom i osmišljenom poduhvatu. Za vrijeme trideset dana u pritvoru a i tokom suđenja Dedović šuti.

Navedeno nije bila smetnja da Dedović bude postavljen za Direktora Direkcije za ceste BPK Goražde ispred A-SDA i postane jedan od najbližih saradnika premijerke BPK Aide Obuća SDA. 

Šta se dešava u SDA?

KO SDA KS osudio je čin paljevine i atak na direktoricu Fazlagić, tadašnja Vlada šestorke i predstavnici političkih partija na čijim listama je bio Dedović šute, a onda KO BPK-a SDA na prijedlog A-SDA podrži imenovanje? 

Kome je uistinu zasmetalo što je tadašnji menadžment prekinuo višedecenijski rad na crno u javnom preduzeću Kantona Sarajevo? Kome je bilo u interesu da u proteklih deset godina ošteti državu za preko 600.000 KM i plaća manje poreze? Ko se zapošljavao, a ko ostajao na margini društva?  

Prema svemu navedenom postavlja se pitanje u kakvoj državi živimo, da osobe protiv kojih se vodi krivični postupak za teško krivično djelo protiv opće sigurnosti i imovine gdje spada i krivično djelo izazivanje opće opasnosti za šta se tereti optuženi, mogu da budu nosioci javnih funkcija.

Kakvu poruku će Tužilaštvo i Sud poslati građanima Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona, kao i cijele BiH? Može li neko doći pod prozor stana u naselju i zapaliti privatni automobil ugrožavajući sigurnost više stotina građana? Da li je Dedovićeva direktorska funkcija nagrada za počinjeno djelo? Da li smo sigurni u Kantonu Sarajevo? Hoće li Dedović biti oslobođen imajući u vidu političke veze.

Vjerujemo da će pravosuđe uzeti u obzir sve dokaze, koji su neupitni, kao i  očiglednu namjeru optuženog (doći u jutarnjim satima oko 02:00 sati ujutri sa kanisterom, pronaći gdje je parkiran predmetni automobile, politi ga benzinom i zapaliti, bježati sa lica mjesta i sve do sada čuvati identitet pomagača…), te ga kazniti maksimalnom kaznom zatvora od tri godine i zabraniti mu obavljanje bilo koje funkcije, te vratiti povjerenje u pravosuđe, koje je itekako poljuljano u posljednjim godinama.

pressmedia.ba