Suđenje Navaljnom za klevetu odloženo za 5. februar

Ruski sud odložio je za 5. februar sudjenje opozicionaru Alekseju Navaljnom za klevetu, izjavila je danas njegova advokatica Olga Mihailova.

“Sud je danas odložio ročište za klevetu jer je Aleksej Navaljni u pritvoru i nije izveden pred sud”, rekla je Frans presu Mihailova.

Navaljni je uhapšen u nedelju po povratku iz Njemačke, gde se oporavljao od trovanja u augustu, za šta smatra odgovornim ruskog predsednika Vladimira Putina, iako Kremlj to negira.

U danas odloženom procesu, Navaljni je optužen za širenje “uvredljivih” informacija protiv veterana koji je podržao nedavni ustavni referendum kojim su povećana ovlašćenja Vladimira Putina.

Navaljni, kome preti novčana kazna i do pet godina zatvora, odbacuje ove političke optužbe.

Ruski opozicionar 2. februara treba da se pojavi pred sudom zbog kršenja uslovne osude od tri i po godine koja mu je izrečena 2014. i zbog čega mu takodje preti zatvor.

Navaljnom je u ovom slučaju odredjen pritvor do 15. februara.

“Jedan od njegovih branilaca Vladimir Kobzev izjavio je juče Frans presu da je pola sata razgovarao sa Navaljnim. “On se oseća dobro, dobro je spavao, veseo je i pun energije”, rekao je advokat.

Navaljni je nakon što mu je pozlilo na letu za Sibir, prebačen u Nemačku. Tri evropske laboratorije su zaključile da je otrovan vojnim neurotoksičnim agensom novičok.

Ruki opozicionar i njegove pristalice pozvali su na proteste u subotu 23. januara širom Rusije.

BHRT