Tko piše otvorena pisma u ime sudaca Suda BiH

Tužiteljstvo i Sud Bosne i Hercegovine reagirali su na navode izrečene u otvorenom pismu koje je došlo u Sud BiH, čiji je sadržaj dospio u javnost, a iza kojeg, navodno, stoje suci Suda i tužitelji Tužiteljstva BiH.

[embedded content]

U otvorenom pismu su navedene optužbe koje se odnose na, navodno, neprimjereno ponašanje te zloupotrebu službenog položaja i ovlasti.

I Sud i Tužiteljstvo odbacuju navode koji se spominju u pismu.

“Mi, suci Suda Bosne i Hercegovine i tužitelji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, pozivamo Vas da odmah i bezuvjetno date ostavku na funkciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i vratite mandat”

Suci Suda Bosne i Hercegovine, iz svih poznatih razloga s kojima je djelomično upoznat i ostatak pravosudne zajednice, kao i šira domaća javnost i međunarodne institucije u BiH.

Ovo je samo dio pisma adresiranog na Sud Bosne i Hercegovine, u kojem se traži ostavka predsjednika Ranka Debeveca.

Navodno ga potpisuju suci i tužitelji. U pismu je navedeno kako je Debevec funkciju predsjednika obavljao nestručno, nesavjesno i nezakonito.

Međutim, predsjednik Suda i suci u službenom priopćenju odbacuju ove navode iznesene u, kako kažu, anonimnom otvorenom pismu.

Odbacuju i, kako navode, svako autorstvo navedenog teksta. Od pisma se ogradilo i državno tužiteljstvo.

Sud Bosne i Hercegovine ponovo je izložen pritisku anonimnih pošiljatelja izrazito malicioznih i montiranih tekstova, koji obiluju neistinitim, uvredljivim i gnusnim konstrukcijama o ličnosti i postupanju određenog broja sudaca i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, te samim tim dovode do stvaranja pritiska s ciljem urušavanja institucionalnog kapaciteta i kredibiliteta Suda Bosne i Hercegovine. Uslijed nedostatka stvarne kriminalne količine, umjesto ranijih anonimnih kaznenih prijava, prešlo se na anonimna tzv. “otvorena pisma”, s navođenjem lažnih potpisnika, sve s ciljem što izravnijeg napada na ugled i autoritet Državnog suda.

Povodom više medijskih upita, a u vezi objavljenog reagiranja sudaca Suda BiH, glavni tužitelj i tužitelji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koji su i sami često bili žrtve neosnovanih anonimnih prijava i pritužbi, osuđuju svaki vid neprimjerenog napada na nositelje pravosudnih funkcija

Uz priopćenje iz suda su priloženi i potpisi sudaca, osim suca Branka Perića. Perić smatra kako su suci samo napravili uslugu pošiljatelju.

BRANKO PERIĆ, Sudac Suda BiH

Nije primjereno da suci reagiraju u formi peticija bez obzira o kakvim se napadima radi. Oni ne treba o tome suditi. Suci su dio pravosudnih institucija, i za njihovo dostojanstvo treba brinuti VSTV i institucija u kojoj rade. Otvorena anonimna pisma se pišu s ciljem da postanu javna, a suci su pomogli da se ostvari cilj autora otvorenog pisma, treba pročitati kolika je šteta nanesena sudu i pravosuđu objavljivanjem odgovora.

Zbog čega je ova javna prijava izazvala toliku pozornost javnosti, pita se i pravnik Crnalić. Kaže kako je ovo samo prijava, ali dovodi li sadržaj te prijave do kaznene odgovornosti, trebaju utvrditi obje pravosudne institucije.

ASIM CRNALIĆ, pravnik

Tužiteljstvo organizira i provodi kazneni postupak do optužbe. Nakon što podigne optužbu brani teze optužbe pred sudom, naravno, i obrana ima svoj udjel… Ali ovo da jedni druge napadaju i podvaljuju, to je neprihvatljivo.

Kako bi ovo bilo okončano, Crnalić navodi kako se ova točka treba staviti na dnevni red Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, ali tek nakon što bude izabran predsjednik, kako bi ta ustanova s potpunim autoritetom mogla donositi odluke, jer imaju kompetencije da javno discipliniraju tužitelje i suce ako se utvrdi odgovornost.

BHRT