Tužilaštvo BiH o aferi “Ikona”: Saslušan ambasador BiH u Moskvi, prikupljamo dokaze

Tužilaštvo BiH je saopćilo da postupajući tužitelj u predmetu poznatom kao “Ikona” intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

“Saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji, te je upućena Zamolba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama. U ovom predmetu poduzimat će se daljnje radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza”, rečeno je iz državog tužilaštva.

Kao što je Klix.ba najavio, Tužilaštvo BiH je 19. januara zaprimilo zamolbu za sastanak glavne tužiteljice Gordane Tadić s ambasadorom Ukrajine u Bosni i Hercegovini Vasiljem Kiriličem.

“U interesu rada na predmetu za sada više informacija ne možemo davati”, dodali su.

Podsjetimo da je Rusija odlučila vratiti spornu ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu te savjetovala da se cijeli slučaj istraži putem Interpola.

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago, što dokazuje i pečat na poleđini predmeta, a šef ukrajinske diplomatije je poručio da “Dodik nastavlja lagati”.

S druge strane, Dodik je poručio da, ukoliko Ukrajina ponudi ikakve dokaze, on će se izviniti i vratiti ikonu. Prije toga je optužio medije da su izmislili priču, a zatim Ukrajinu da radi direktno protiv njega. Dodikov savjetnik Radovan Kovačević je jednom prilikom kazao da ikona vrijedi 100-200 eura i da se može kupiti na internetu.

(klix)

pressmedia.ba