Washington: Inauguracija 46. američkog predsjednika Josepha Bidena

Novi američki predsjednik Joseph Biden položiće danas poslije podne zakletvu kao 46. predsjednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Inauguracija američkog predsjednika predstavlja tradiciju staru više od 200 godina i biće održana u u  Washingtonu.

Od prve inaguracije Georgea Washingtona 30. aprila 1789. godine, protokol ove ceremonije je već odavno utvrđen, ali su se određene stavke ipak promijenile.

Bajden će položiti zakletvu pred predsjedavajućim Vrhovnog suda SAD-a Johnom Robertom oko 18 sati, uz mali broj gostiju. Ceremonija će biti održana ispred zgrade američkog Kongresa, uz oštre mjere bezbjednosti.

Novi potpredsjednik SAD-a Kamala Harris, čiji su roditelji imigranti sa Jamajke i iz Indije, postaće prva crnkinja na toj funkciji, a biće i prva žena koja je vršila tu funkciju i prva koja je azijsko-američkog porijekla.

Dosadašnji američki predsjednik Donald Trump, koji je ušao u historiju kao jedini predsjednik protiv kojeg je pokrenut proces opoziva dva puta neće prisustvovati inauguraciji svog nasljednika Bidena. Njegov potpredsjednik Mike Pence će prisustvovati inauguraciji.

Inauguraciju u Washingtonu će osiguravati 25.000 naoružanih gardista, a sigurnosne mjere su dodatno pojačane zbog nereda koji su u zgradi Kongresa izbili 6. januara nakon upada pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. U tim neredima poginulo je pet osoba.

Kompleksi Kongresa i Bijele kuće izgledaju poput militariziranog urbanog centra unutar kojeg se priprema inauguracija novog američkog predsjednika Bidena. Cijeli taj kompleks je ograđen barijerama, uključujući i zgradu Vrhovnog suda.

BHRT