Britanija odbila da pruži puni diplomatski status ambasadoru EU u Londonu

Britanija je odbila da pruži puni diplomatski status ambasadoru Evropske unije u Londonu, izazivajući spor između dvije strane koje su se nedavno razišle, javio je BBC.

Britanija, članica EU 46 godina, glasala je 2016. da napusti blok i dovršila svoje mučno napuštanje unije 31. decembra kada je Brexit konačno stupio na snagu.

BBC je javio da je Foreign Office odbio da odobri isti diplomatski status i privilegije ambasaadoru EU Joao Valeu de Almeidi i njegovom timu, kao što pruža ambasadorima pojedinačnih država, na osnovu tvrdnje da EU nema status države. Foreign Office nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

EU ima 143 delegacije, ekvivalentne diplomatskim misijama, širom svijeta. Svima je odobren puni diplomatski status od zemalja domaćina.

BBC je citirao pismo koje je britanskom ministru vanjskih poslova Dominicu Raabu poslao šef evropske diplomatije Josep Borrell, u kome navodi da prijedlozi Londona ne predstavljaju razumnu osnovu za sporazum.

“Takvi aranžmani ne odražavaju specifični karakter EU, niti nude odgovor za buduće odnose između EU i Ujedinjenog Kraljevstva kao bitne treće zemlje”, piše Borrell. Treća zemlja znači da nije članica bloka.

BBC je javio da su izvori iz EU optužili Britaniju za sitničavost i licemjerstvo, ukazujući na činjenicu da je, dok još bila članica bloka, pristajala da se odobri puni diplomatski status ambasdorima EU.

Kontakti s EU se nastavljaju o dugoročnim aranžmanima za delegaciju EU u Ujedinjenom Kraljevstvu, navodi BBC saopćenje Foreign Officea, prenosi Reuters.

BHRT