Čović: Ako Šmit bude vodio politiku Angele Merkel, OHR će se za godinu ili dvije izmjestiti iz BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da je novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) izuzetno dobro informiran o situaciji u BiH, te da je BiH “nešto što on jako dobro razumije”.

On jasno BiH prepoznaje kao prostor na koji način treba u njoj djelovati kako bi ona profunkcionirala kao jedno moderno uređeno društvo, što danas apsolutno nije – izjavio je Čović u emisiji Romano Bolković 1 na 1 HRT-a.

Istakao je da je Dejtonski sporazum više puta promijenjen u 25, a da je Ustav BiH samo jednom mijenjan u slučaju Distrikta Brčko.

Ovako postavljen Aneks IV morat će se prilagođavati tim evropskim potrebama i našoj evropskoj budućnosti. Mislim da danas nije vrijeme za to. Mislim da danas nemamo one kritične mase da bi se promijenio Ustav BiH. Treba nam dvostrećinska većina svih političkih snaga u BiH. Ona apsolutno ne postoji takva. S druge strane, da se mijenja odlukama iz vana, ja mislim da apsolutno nije realno – tvrdi Čović.

Izborni zakon

Požalio se da je napravljeno na stotine izmjena ustava u BiH, prije svega ustava entiteta, kroz intervencije visokog predstavnika, te je u tom kontekstu izdvojio i Izborni zakon BiH.

To su vam te puzajuće promjene kojima je neko želio lagano transformirati odnose u BiH – izjavio je Čović.

Potvrdio je da se zalaže za odlazak visokog predstavnika iz BiH, te da u posljednjih godinu dana vodi intezivne razgovore sa američkim ambasadorom Erikom Nelsonom (Eric) i šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler).

Mjesečno imamo najdirektniju komunikaciju i razgovore. Krajem ove sedmice ćemo također imati razgovore, ja, gospodin Izetbegović, Nelson i Satler. Stalno razgovaramo oko nečega, međutim vrlo je jasno i njima i nama da bez dogovora unutar BiH teško da se može napraviti neka promjena – izjavio je Čović.

Visoki predstavnik

Komentirajući mogućnost da visokog predstavnika Valentina Incka na toj poziciji zamijeni njemački političar Kristijan Šmit (Christian Schmidt), predsjednik HDZ-a BiH je kazao da očekuje da se transformira uloga visokog predstavnika.

Ja se veselim da se ugasi taj institut visokog predstavnika. Drago mi je da dolazi predstavnik Njemačke. Gospođa Merkel je kao kancelarka učinila jako puno za BiH. Na desetke susreta smo imali u zadnjih deset godina, pa i ovdje u Zagrebu i znam dobro kako razmišlja o našoj budućnosti. Ako će ta osoba u značajnoj mjeri voditi politiku koju zagovara kancelarka Merkel, onda sam siguran da ćemo vrlo brzo dobiti klasičnu transformaciju uloge OHR-a. Ja se nadam u narednih godinu, dvije dana da će se OHR izmjestiti iz BiH i da će biti neko zaštitno tijelo izvan okvira Ustava koje neće utjecati na ustavna određenja u BiH – kazao je Čović.

“Političko Sarajevo” je optužio za pokušaj pravljenja unitarne države, te je ustvrdio da BiH već danas funkcionira kao “građansko društvo”.

Aktuelna vlast u Sarajevu danas želi transformirati BiH u ono građansko društvo koje bi u osnovi predstavljalo unitarnu tvorevinu, koja apsolutno nikome ne odgovara, u mislima Islamske deklaracije koja je nekad napisana. Ako iščitavate odluke pojedinih političkih stranaka iz Sarajeva, to se čak više i ne krije, to nastojanje da se dobije bošnjačka ili muslimanska država – izjavio je Čović.

O Dodiku

Ponovio je da se HDZ BiH zalaže za federalnu državu i za “legitimno predstavljanje” konstitutivnih naroda, naročito u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. Govoreći o Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, požalio se Čović da je “jedna politička partija izabrala šest članova CIK”, te da na osnovu toga provodi svoju politiku.

Jedina politika koja čuva BiH je hrvatska politika u BiH. Susrete sa gospodinom Dodikom imam od 1999. godine, kada smo prvi put u društvu gospodina Klintona bili na sastancima u Sarajevu. Korektan odnos i ništa više od toga – izjavio je Čović.

pressmedia.ba