Hoće li Vlada FBiH danas imenovati ‘privremeni’ UO KCUS-a?

Vlada FBiH na današnjoj sjednici trebala bi imenovati “privremeni” Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na prijedlog federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića (HDZ BiH) s obzirom da je istekao mandat imenovanim članovima 13. januara.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva prošle sedmice su poslali dopis Vladi KS da dostavi imena dva člana UO. A postavlja se pitanje zašto to Mandić nije učinio prije s obzirom da je riječ o najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH usred pandemije koronavirusa, nabavki i kada je UO prijeko potreban. Na ovaj način je “kupio” vrijeme direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović koju može smijeniti UO, a što se sve glasnije govori. 

Vlada KS jedan je od osnivača i većinski finansijer KCUS-a. Vlada KS je u avgustu 2019. imenovala dva člana UO Ismeta Gavrankapetanovića i Belmu Kapo, ali Mandić nije želio potpisati imenovanje pravdajući se činjenicoma da dvojici članova koja su ranije imenovana u ime Vlade KS nije istekao mandat. Tako nije ispoštovana volja jednog od osnivača koji je želio promijeniti dva člana UO jer nisu bili zadovoljni njihovim radom niti su štitili interese Vlade KS. Riječ je o Dželaludinu Junuzoviću i Jasminu Kapetanoviću.  

Iz Vlade KS oglasili su se u nedjelju navodeći da Vlada FBiH ponovno opstruira prava i ulogu Kantona Sarajevo u KCUS-u.

“Vlada KS finansira 70% budžeta KCUS-a, dok joj se onemogućava da adekvatno i po zakonu upravlja ovom institucijom. Imamo opravdane razloge za bojazan da će se opet političkim manevrima i igrama pokušati zanemariti volja većinskog finansijera ove, za građane i osiguranike Kantona Sarajevo iznimno važne ustanove. Vlada KS će u ostavljenom kratkom roku, svakako dostaviti imena članova UO“, saopšteno je iz Vlade KS.  

Iz Vlade KS se još napominje da će insistirati na zaključivanju ugovora o pravima i obavezama između suosnivača KCUS-a, jer je nedopustivo da građani KS izdvajaju najviše novca za rad, čak preko 150 miliona KM, a osnivačka prava KS su minorna i ovise o volji menadžmenta. Kanton Sarajevo je pored godišnjeg finansiranja uložio i značajna sredstva u modernizaciju i opremanje KCUS-a, a Vlada KS je odlučna u namjeri da građanima svi ti resursi, koji im i pripadaju, budu na raspolaganju 24 sata i u punom kapacitetu. 

Fokus djelovanja resornog ministra i Vlade u narednom periodu će biti na aktivnostima jačanja osnivačkih prava i vraćanja KCUS-a na uslugu svim građanima i građankama.

Vlada KS će insistirati na imenovanju dva člana koja su predložena 2019. godine, a odluka je objavljena u Službenim novinama KS. 

UO ima 11 članova i čine ga predstavnici pet kantona osnivača, po jedan iz BPK, SBK, USK, ZDK, dva iz KS, tri iz reda zaposlenika KCUS-a, te dva predstavnika ispred FBiH. 

(NAP)

pressmedia.ba