Lideri EU danas o solidarnosti u vezi sa isporukom vakcina

Lideri zemalja članica Evropske unije (EU) razgovaraće danas o solidarnosti Unije sa trećim zemljma kada je riječ o isporuci vakcina, ali se ne očekuje konkretizacija termina, niti količine doza koje bi mogle da stignu na Zapadni Balkan.

Na video-konfrenciji, kojoj će predsjedavati predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, biće riječi o kordinaciji odgovora na pandemiju Covid-19, uključujući i masovnu vakcinaciju u zemljama članicama, objavljeno na stranici EU.

Tema razgovora biće situacija u prizvodnji i isporuci vakcina, a očekuje se i da će lideri upozoriti na ozbiljnost situacije usljed širenja novih sojeva virusa u Evropi.

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Ševčovič izjavio je ranije za “Radio Slobodna Evropa” da je Savjet EU za opšta pitanja potvrdio partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana u podjeli vakcina protiv virusa korona.

On je rekao da je EU uspjela da obezbijedi vakcine i da bi trebala da bude u mogućnosti da ih podijeli sa partnerima na Zapadnom Balkanu.

Ševčovič je istakao da Evropska komisija pokušava da obezbijedi vakcine za region individualno preko zemalja članica EU, kao i kroz program za nabavku vakcina “Kovaks”.

Prema riječima Ševčoviča, EU će se pobrinuti da se partnerima Unije obezbijedi adekvatan dio doza vakcine.

Evropski komesar za zdravlje i bezbjednost hrane Stela Kirijakides izjavila je da će EU obezbijediti 70 miliona evra iz grantova za zemlje Zapadnog Balkana, za kupovinu vakcina od zemalja članica Unije, piše “Evropski zapadni Balkan”.

BHRT