Moskva ublažava restriktivne mjere

Gradonačelnik glavnog grada Rusije Sergej Sobjanin izjavio je da će gradske vlasti u Moskvi ublažiti pojedina ograničenja uvedena s ciljem sprječavanja širenje virusa korona.

Koledži, sportske akademije, dopunske obrazovne ustanove i objekti za razonodu djece pod kontrolom gradske uprave od sutra će ponovo biti otvoreni.

Univerziteti će ostati zatvoreni i nastava će se odvijati putem interneta do 6. februara. Odluku o otvaranju univerziteta za studente donijeće vlasti Moskve nakon konsultacija sa ruskim Ministarstvom obrazovanja, javio je TASS.

U Moskvi će od sutra ponovo biti otvorene biblioteke, muzeji i drugi kulturni centri, ali će njihov kapacitet biti ograničen na 50 odsto.

Kafićima i restoranima u ruskoj prijestonici biće zabranjen rad u periodu od 23.00 do 6.00 časova.

Od poslodavaca se zahtijeva da obezbijede rad na daljinu za najmanje 30 odsto zaposlenih dok se epidemiološka situacija značajnije ne popravi.

Stare osobe i lica sa hroničnim oboljenjima moraju ostati u samoizolaciji.

Sobjanin je izrazio nadu da će epidemiološka situacija u gradu nastaviti da se popravlja, te da će biti moguće dodatno ublažavanje mjera.

“Vakcinisanje većih razmjera i nošenje maske u javnom prevozu i na javnim mjestima su ključ uspjeha”, istakao je Sobjanin.

BHRT