RS: Počinje drugo polugodište, u Kostajnici i Oštroj Luci nastava na daljinu

U Republici Srpskoj danas počinje drugo polugodište u kojem će se većina učenika osnovnih i srednjih škola vratiti u školske klupe. Dio njih, odnosno učenici iz četiri opštine u ovom entitetu, nastavu će pratiti na daljinu.

[embedded content]

Početak nastave u drugom polugodištu učenici iz Kostajnice i Oštre Luke, opština u kojima se osjetio zemljotres koji je krajem godine pogodio Hrvatsku, nastaviće na daljinu.

NATAŠA CVIJANOVIĆ, pomoćnica ministra prosvjete u Vladi RS

“Epicentar jeste bio u Hrvatskoj, ali smo ga i mi ovdje osjetili. Posebno u Kostajnici i Oštroj Luci objekti su oštećeni. Komisija je procijenila da nije bezbjedno da djeca budu u tim objektima. Ostale škole su podnijele zahtjev zbog drugih stvari.”

Riječ je o školama u Stanarima i Srebrenici. Školski časovi i dalje će trajati od 20 do 30 minuta, odjeljenja će biti podijeljena grupe po 15 učenika, higijensko-epidemiološke mjere i dalje ostaju na snazi. Ovakva organizacija, prema riječima Nataše Cvijanović, rezultirala je sa ukupno 25 učenika koji su pozitivni na koronavirus.

Ovi podaci dali su podstrek odluci da se učenici vrate u školske klupe. U međuvremenu, iz Instituta za javno zdravstvo potvrđeno je da u školama sve mjere ostaju na snazi.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

“Djecu koja su bila u izolaciji ćemo testirati prije početka drugog polugodišta da bismo zaštitili ovu populaciju.”

Iz Sindikata prosvjete od nadležnih institucija zatraženo je da u predstojećoj raspodjeli vakcina protiv virusa korona, odmah nakon zdravstvenih, budu uvršteni i prosvjetni radnici.

DRAGAN GNJATIĆ, predsjednik Sindikata prosvjete Republike Srpske

“Prosvjetni radnici su mnogobrojni i mnogi od te djece, omladine sa kojima radimo, mogu sigurno biti u problemu po pitanju koronavirusa i prosvjetni radnici su sigurno osjetljivi. Ima tu i starijih ljudi, ali bez obzira koliko poštovali postojeće mjere, a sigurno ih poštuju,mmoraju biti zaštićeni.”

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da je ovom trenutku teško predvidjeti kada će biti stvoreni uslovi da trajanje školskih časova bude produženo.

BHRT