RS: Vakcinacija protiv koronavirusa će biti dobrovoljna

Vakcinacija protiv koronavirusa u Republici Srpskoj će biti dobrovoljna, te se očekuje da, kao najefikasnije sredstvo za zaštitu zdravlja od Kovida-19, bude prihvaćena od stanovništva, istakli su iz republičkog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Iz Ministarstva su naveli da je, u vremenu pandemije koja je dovela do ogromnih posljedica na zdravlje i život ljudi i koja je uticala na sve sfere funkcionisanja društva, naročito bitno da vakcinacija bude prihvaćena od onih koji su najviše izloženi, kao što su zdravstveni radnici.

“Bitno je i da vakcinacija bude prihvaćena i od onih koji su najviše ugroženi ovom bolešću, a to su starije osobe, osobe koje imaju hronične bolesti, kao i onih koji, po prirodi posla, mogu da prenesu infekciju na najosjetljivije osobe, kao što su zaposleni u staračkim domovima, zdravstveni radnici i tako dalje”, naveli su iz Ministarstva.

Upozorili su da, u suprotnom, ogroman trud i ulaganja u naučnoj zajednici koji su ostvareni u prethodnoj godini, kako bi vakcina bila dostupna, neće biti iskorišteni.

Kako su naveli, građani će podnositi zahtjev za vakcinaciju protiv Kovida-19, a nakon vakcinacije dobiće potvrdu o istoj.

Iz Ministarstva su naveli da od pojave koronavirusa međunarodna naučna zajednica sprovodi intenzivna istraživanja za pronalazak terapije koja bi bila efikasna u liječenju Kovida-19, kao i za pronalazak sigurne i efikasne vakcine, kao najboljeg dugoročnog rješenja za suzbijanje pandemije.

“Ogroman trud i međunarodna saradnja u oblasti nauke i farmaceutske industrije su u rekordnom roku omogućili razvoj više različitih tehnologija za proizvodnju vakcine protiv Kovida-19, te postoji najmanje šest vrsta tehnologija za proizvodnju ove vakcine koje se zasnivaju na oslabljenom virusu, inaktiviranom virusu ili dijelovima virusa”, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva su naveli da će prema Planu vakcinacije protiv Kovida-19 u Republici Srpskoj, koji je izradio Institut za javno zdravstvo RS, prve vakcine primiti korisnici i zaposleni u domovima za smještaj starijih lica i zdravstveni radnici, a prioritetno oni koji liječe pacijente oboljele od Kovida-19 i zaposleni u mikrobiološkim laboratorijama za dijagnostiku koronavirusa, a nakon toga osobe starije od 65 godina i osobe sa hroničnim oboljenjima.

U narednim fazama biće obuhvaćene i druge kategorije stanovništva koje su pod povećanim rizikom od infekcije koronavirusom, kao što su prosvjetni radnici, vaspitači u predškolskim ustanovama, policija, civilna zaštita, vatrogasci, inspektori.

BHRT