Svijest žena u BPK o značaju prevencije raka grlića materice na zavidnom nivou

U Dispanzeru za žene goraždanskog Doma zdravlja “Dr. Isak Samokovlija” u prošloj godini nije registrovan nijedan slučaj karcinoma grlića materice, potvrdio je direktor ove ustanove dr Edin Čengić.

Povodom Evropske sedmice svjesnosti o karcinomu grlića materice, koja se ove godine obilježava u periodu od 18. do 24. januara, Čengić je ocijenio da je svijest žena na području tog kantona o značaju prevencije posljednjih godina na zavidnom nivou.

“U posljednjih pet godina prosječno se godišnje uradi 800 pregleda, odnosno papa briseva. Zbog redukovanja usluga usljed koronavirusa, prošle godine je obavljeno 360 i nije registrovan nijedan slučaj oboljenja, dok je u 2019. godini zabilježen samo jedan, što govori da je svijest značajno podignuta i da su žene jako odgovorne prema svom reproduktivnom zdravlju”, ističe dr Čengić.

Navodi da svakodnevno ima pozive žena, da se kod onih koje imaju određene naznake redovno obavljaju pregledi, te da su nalazi uglavnom uredni.

Čengić podsjeća da je karcinom grlića materice drugi najčešći karcinom kod žena mlađih od 45 godina, te da je treći vodeći uzrok smrti i predstavlja javno zdravstveni problem.

“I ova sedmica je prilika da se skrene pažnja na značaj ginekoloških pregleda i ovu bolest koja, ukoliko se otkrije na vrijeme, može spriječiti smrtonosne posljedice što je najvažnije. Najefikasnija mjera prevencije, koja ne isključuje redovne ginekološke preglede, jeste imunizacija, ali vakcina koja se koristi u Evropi mnogo je skupa i kod nas je nema na tržištu. Ona bi bila obavezno uvrštena u karton imunizacije, ali smo mi još daleko od toga, zbog toga su redovni pregledi jako bitni”, naglašava dr Čengić.

BHRT