Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, učestvuje i bh. delegacija

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope /PSSE/ učestvovaće na prvom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSSE, koje se održava do 28. januara u Strazburu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine.

Zimsko zasjedanje PSSE, prvo nakon izbijanja pandemije virusa korona, biće održano tako što će dio parlamentaraca direktno prisustvovati, dok će većina članova, uključujući i Delegaciju Parlamentarne skupštine BiH, učestvovati onlajn.

Dnevnim redom zasjedanja predviđen je izbor predsjednika i potpredsjednika PSSE, kao i verifikacija imenovanja članova komiteta PSSE.

Na ovom zasjedanju biće izabran i generalni sekretar PSSE, zamjenik generalnog sekretara Savjeta Evrope, kao i sudije u Evropskom sudu za ljudska prava iz Grčke i Švajcarske.

Tokom drugog dana zasjedanja biće raspravljano o sprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i o restrikcijama rada nevladinih organizacija u zemljama članicama Savjeta Evrope.

Tokom zasjedanja biće riječi i o etičkim, pravnim i praktičnim pitanjima u vezi sa vakcinom protiv kovid 19, kao i o problemu diskriminacije lica sa hroničnim i dugotrajnim bolestima.

Očekuje se da će se parlamentarcima, u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Savjeta Evrope, obratiti ministar inostranih poslova NJemačke Hajko Mas, kao i generalni sekretar Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić.

BHRT