Šta će biti sa izbora u Doboju i Srebernici?

Nakon što je Centralna izborna komisija poništila izborne rezultate za 26 birališta u Srebrenici, te 89 u Doboju, istekao je rok u kome su mogle biti podnesene žalbe Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine.

[embedded content]

Rok za podnošenje žalbi na odluku Centralne izborne komisije je istekao, sada Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine treba odlučiti odbiti ili uvažiti žalbe. Dok PDP odluku CIK-a da poništi izbore smatra hrabrom, u SNSD-u je vide kao političku.

“Doboj je postao glavni grad izbornih prevara i ponavljanje izbora ovdje donosi tračak nade da ćemo uskoro imati poštene izbore u cijeloj Republici Srpskoj,” rekao je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

“Na dan samih izbora u Mostaru bilo je nekoliko stotina prigovora i CIK kaze u redu, a Srebrenica i Doboj nije u redu. Nepovjerenje je ovdje maksimalno po tom pitanju, tako da nema nikakvih ni očekivanja”, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dok se čeka odluka Suda, u Koaliciji Moja adresa Srebrenica kažu da će od CIK-a tražiti smjenu Opštinske izborne komisije, koja, kako tvrde, ne odražava popis stanovništva u skladu sa Izbornim zakonom, ali i biračkih odbora.

“Ako uzemo u obzir da 10 političkih partija imaju po nula glasova to znači da se unaprijed znalo da će pobjedu u Srebrenici odnijeti birački odbori , a ne političke partije . Samim tim se povlači odgovornost političkih partija i pojedinaca,” kazao je iz koalicije “Moja adresa Srebrenica” Alija Tabaković.

Predsjednica Opštinske izborne komisije, navode o neregularnostima ocjenjuje klevetom. Ističe da Komisija nije zaprimila nijedan prigovor za rad biračkih odbora, posmatrača, ni Komisije.

“Ja sam zakalaza opštinsku izbornu komisiju za ponedjeljak svi oni koji imaju i neka imenom i prezimenom navedu prigovor opštinskoj izbornoj komisiji ili pojedinim članom gdje je kako ona učinila povredu njhovog izbornog prava,” istakla je Ljiljana Stevanović.

U Centralnoj izbornoj komisiji, koja je uočila povrede izbornog procesa u izbornim jedinicama Srebrenica i Doboj, kažu da se veliki broj prigovora odnosi na rad biračkih odbora.

U posljednje vrijeme je, podsjeća bivši član CIK-a postala praksa da politički subjekti trguju mjestima u biračkim odborima, a upravo te članove predlažu političke stranke, pa su one, kaže, i najodgovornije.

“Za najveći dio propusta u izborima čine političke stranke. Međutim izbronim zakonom nije predviđeno utvrđivanje bilo kakve odgovornosti političkih stranaka ili političkih subjekata i u budućim izmjenama izbornog zakona mora se jasno utvrditi njhiova izborna odgovornost,” kazao je bivši član SIP-a BiH Vehid Šehić.

Ako Sud odbije žalbe o pitanju Srebrenice i Doboja, izbori će biti provedeni na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska, koji su korišteni na poništenim izborima. Bili bi provedeni na dan koji odredi CIK, najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke CIK-a o poništavanju izbora. No sud može i uvažiti žalbe. Tada bi se moralo poštovati ono što u obrazloženju svojih odluka Sud traži od Centralne izborne komisije da uradi

BHRT