Papa pozvao na borbu protiv mafije

Papa Franjo pozvao je danas ljude da se bore protiv organizovanih kriminalnih grupa, poput mafije širom svijeta, upozoravajući da kriminalci koriste pandemiju Kovida-19 da bi se dodatno obogatili.

U decembru je Interpol izdao globalno upozorenje da su mete mreža organizovanog kriminala vakcine protiv Kovida.

U martu je južnoafrička policija zaplijenila stotine lažnih vakcina i uhapsila četvoricu osumnjičenih.

“Mafijaške grupe postoje u raznim dijelovima svijeta koje se koristeći pandemiju bogate kroz korupciju”, rekao je papa povodom dana kada se Italija sjeća žrtava organizovanog kriminala.

Italijanska policija saopštila je da kriminalni klanovi koriste pandemiju tako što prilaze siromašnim porodicama koje su suočene sa finansijskom propašću, nudeći zajmove i hranu. Na te zajmove mafija obično traži ogromne kamate.

“Ove strukture grijeha, mafijaške strukture, protiv su jevanđelja i pogrešno predstavljaju idolopoklonstvo vjerom”, dodao je papa.

U Italiji mnogi pripadnici organizovanog kriminala sebe vide kao dio vjerske, kultne grupe, koja se poziva na pomoć svetaca i koristi vjerske figurice ili statue u obredima inicijacije.

“Danas treba da se sjetimo svih žrtava i obnovimo našu posvećenost borbi protiv mafije”, rekao je papa.

Poslednjih godina, Ndrangeta sa sjedištem u Kalabriji pretekla je sicilijsku Koza Nostru kao najozloglašeniju i najunosniju italijansku kriminalnu grupu, zarađujući većinu novca narko biznisom. Ova grupa proširila se po cijelom svijetu.

Grad Opido Mamertina na jugu 2014. godine pojavio se na naslovnim stranicama kada su mještani koji su nosili statuu Madone tokom vjerske procesije skrenuli sa planirane rute povorke da bi zastali u kući mafijaškog šefa i statuu lagano nakrivili kao da kleči u znak poštovanja.

BHRT