Amar Dovadžija otkriva “mutne” radnje SDA u Ilijašu

Amar Dovadžija, kandidat četvorke za načelnika Ilijaša na posljednjim lokalnim izborima na svom Facebook profilu otkrio je samo dio “mutnih” radnji u Ilijašu gdje vladajuću strukturu čini SDA.

Dovadžijinu objavu prenosimo u cjelosti:

Mjesec posta nam dolazi, COVID uhvatio maha, pa pokušavam da što više izbjegavam raspravu, a imao bih dosta toga iznijeti, ali kada vidim da ljudi nemaju mjeru onda moram reagovati, ali samo ISTINOM.

Nakon uhljebljavanja, istina iz trećeg pokušaja u KSC I RAI Ilijaš, zatim diskriminirajućeg konkursa u opcini, imamo novi vid “RJEŠAVANJA ZASLUŽNIH”.ZAPOŠLJAVANJE NA CRNO, ALI PO “ZAKONU”.

UGOVOR O DJELU ili “UGOVOR O OBAVLJANJU STRUČNIH POSLOVA” je najbolji način kada želite da nekoga uhljebite ili nagradite za stranačku poslušnost , ali da to, što kažu, SVE BUDE PO “ZAKONU”.

Ugovor o djelu je predviđen i regulisan Zakonom o obligacionim odnosima. Njime se angažira osoba koja će raditi konkretan posao koji se može okarakterisati kao ‘’DJELO’’, i to u konkretnom roku, podrazumjevajući da naručitelj u ove svrhe vodeći se sitematizacijom radnih mjesta ne može angažirati svoje radnike.

Ako se bilo kom radniku konkretan posao nalazi u ugovoru o radu kao opis njegovog redovnog posla, angažovanje druge osobe za takav posao po ugovoru o djelu bi se smatrao spornim u slučaju kontrole, tj. ZAPOŠLJAVANJE NA CRNO.Klub vijećnika NiP-a je pokrenuo inicijativu da se dostave svi sklopljeni ugovori o djelu u 2020.god. u Općini Ilijaš. Neke smo dobili, a neke ćemo naknadno tražiti.

Tako u našoj općini već duži niz mjeseci, a neke i po 2-3 godine, U JEKU PANDEMIJE, imamo ugovore o djelu i UGOVORE O OBAVLJANJU STRUČNIH POSLOVA koji su zahtjevali UGOVOR O RADU i koji nemaju nikakve veze sa DJELOM.

Tako je POLITOLOG duži niz mjeseci, godišnje 9-12, angažovan da obavlja poslove KOORDINATORA NA PROJEKTU “ULOGA MJESNIH ZAJEDNICA U BIH” i POSLOVE KOORDINACIJE ZAJEDNIČKIH AKTIVNOSTI MJESNIH ZAJEDNUCA.(Postoji uposlenik u općini na pozicij KOORDINATOR MJESNIH ZAJEDNICA)

Sve ovo za mjesečnu naknadu od 900,00-1.000,00 KM.

Zatim, već duži niz mjeseci, godišnje 9-12, imamo angažovanje DIP.ING.MAŠ. da obavlja poslove PRIPREME IMPLEMENTACIJE PROJEKATA IZ “STRATEGIJE ODRŽIVOG RAZVOJA OPĆINE ILIJAŠ ZA PERIOD 2018.-2022.”I UČESTVUJE U IZRADI I PRAĆENJU PROVEDBE OPCINSKIH PROJEKATA IZ PLANA JAVNIH INVESTICIJA KANTONA SARAJEVO.

Sve ovo za mjesečnu naknadu u iznosu od 1.150,00 KM.Ima ih još, ali da ne nabrajam, koji su na isti način, kršenjem procedura angažovani. Oni bar imaju obraza pa dolaze svaki dan na posao, iako im je ugovor o DJELU, pa opravdaju taj svoj angažman.

Važno je napomenuti da pomenuti imaju veću mjesečnu naknadu nego neki radnici mjesečnu platu u općini.Gospodo, ovo nije način rješavanja, kako kaže “šef” “ZASLUŽNIH LJUDI”.

Zovite, imamo dobrog pravnika. Džaba ćemo vam pomoći da ne kršite zakon i procedure. Da nam ustanove i direktori u jeku pandemije ne plaćaju kazne zbog kršenja procedura na koje ih VI natjerate.

O budžetu, javnim nabavkama, direktnim sporazumima, prodaji imovine, kao i drugim stvarima u općini, javnim preduzećima i ustanovama ne bih da govorim osim ako me ne “natjeraju”.

pressmedia.ba