Bisera ponovo “išće” po svijetu, naučila je sama nositi tašnu nakon što je sina Alija udomila kod Osmice

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA) otputovala je u Saudijsku Arabiju kako bi se požalila zvaničnom Rijadu na probleme “sa kojima se BiH suočava u pogledu međunarodnog mehanizma nabavke vakcina te otežanog pristupa spasonosnim dozama cjepiva na svjetskom tržištu”, piše PRESS.

Građanima BiH “pristup spasonosnim dozama cjepiva” onemogućen je isključivo zbog lošeg rada Vijeća ministara BiH u kojem je Turković dopredsjedavajuća, ali i Vlade Federacije BiH. Turković je ranije izjavila da je BiH mogla lako nabaviti rusku vakcinu Sputnik V ili AstraZeneca proizvedenu u Indiji, ali da to nije učinjeno jer su to vakcine za “siromašne zemlje”.

Bisera Turković očito nije svjesna kako je ona ministrica vanjskih poslova jedne siromašne zemlje jer BiH nikako se ne može u ekonomskom smislu porediti s Njemačkom, Amerikom, Velikom Britanijom ili Italijom. Međunarodni mehanizmi jesu zakazali, ali su još više zakazale nesposobne vlasti u Bosni i Hercegovini, a u kojim “kolo vode” SDA, HDZ i SNSD.

Ako je vanjskopolitičko djelovanje Amerike u Jomkipurskom ratu nazvano “šatl diplomatija” onda se s pravom vanjskopolitički pravac djelovanja Bisere Turković u vrijeme pandemije korona virusa može nazvati “sadaka diplomatija”. Turković putuje po svijetu i bukvalno “išće”praveći od Bosne i Hercegovine jadnu državu koja nije u stanju osigurati vakcine za svoje stanovnike.

Da se ne lažemo, novca ima ili bi ga trebalo biti. I to nije privatni novac SDA, HDZ-a, SNSD-a ili Bisere Turković već novac građana Bosne i Hercegovine, novac poreskih obveznika. Ako za novac građana nisu u stanju kupiti vakcine, a u isto vrijeme sposobni su arčiti narodni novac na službena putovanja, nove automobile, naknade, visoke plaće i ostale privilegije onda se nalazimo u dubljem problemu nego što smo mislili.

Jedna fotografija sa službenog sastanka u Rijadu posebno je vrijedna pažnja. Riječ je o fotografiji na kojoj se vidi kako ministrica Turković preko ramena sama drži svoju tašnu. Dakle, sve se može kad se hoće! Bisera Turković za vrijeme svog mandata, tačnije od 19. februara 2020. godine do 22. marta 2021. godine, naučila je sama nositi tašnu.

Februar prošle godine spominjemo jer je ministrica Turković tada tvrdila kako je svog sina Alija Turkovića povela kao člana službene delegacije BiH u službenu posjetu Americi kako bi joj nosao/pridržavao tašnu. Ali Turković u međuvremenu zaposlen je preko Osmana Mehmedagića u OSA BiH i poslan na rad u Ambasadu BiH u Kataru tako da je mama Bisera očito bila prinuđena sama naučiti nositi tašnu. Kakvog li tereta za ministricu i dopredsjedavajuću.

(PRESS)

pressmedia.ba