Konkurs za najbolji novinski članak o crnom tržištu duvanskih proizvoda u BiH

Udruženje ekonomista RS SWOT i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH organizuju nagradni konkurs za najbolji novinski članak ili TV prilog koji se tematski bavi problemima crnog tržišta duvanskih proizvoda u BiH.

Konkurs se organizuje u sklopu nastavka kampanje „Stop švercu“, koji zajednički realizuju UIO i Udruženje ekonomista RS SWOT. Razlog za organizovanje konkursa je da se dodatno pojačaju napori kako bi se ukazalo na problem crnog tržišta duvanskih proizvoda koje na godišnjem nivou odnosi na stotine miliona konvertibilnih maraka iz legalnih tokova novca.

Pored enormnih ekonomskih gubitaka, crno tržište duvanskih proizvoda je pogubnije i po zdravlje građana, jer se ni na koji način ne može kontrolisati. Tačnije ne može se kontrolisati kvalitet, uslovi skladištenja, transporta, lokacije prodaje i sl.

Žiri, koji će sačinjavati predstavnici Udruženja ekonomista RS SWOT, UIO, ekonomski ekspert i Udruženja novinara BiH – Klub novinara Banja Luka, će nagraditi tri najbolja rada koji do 15. juna 2021. godine budu objavljeni u nekom od registrovanih medija na teritoriji BiH.

Najbolje ocjenjeni članak ili TV prilog će bitii nagrađen sa 1.000 KM, drugorangirani sa 750 KM i trećerangirani sa 500 KM. 

Mogu se prijaviti novinari štampanih, elektronskih i online medija koji redakciju imaju u Bosni i Hercegovini.

Rok za prijavu je 15. jun ove godine, a kriterijumi za izbor najboljih radova će biti objavljeni na sajtu www.swot.ba nakon održane prve sjednice žirija. Objava imena pobjednika je planirana 20. juna ove godine.

(FENA)

pressmedia.ba