Stoltenberg nakon obavještajne afere u Crnoj Gori: Provjerit ćemo sve članice, posebno nove

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da neće komentarisati obavještajna pitanja u Crnoj Gori, ali je neglasio da su fokusirani na zaštitu klasifikovanih podataka i dokumenata, te poručio da će provjeriti sve članice, posebno nove.

“U NATO smo veoma usmjereni ka tome da se zaštite naši podaci, povjerljive informacije i dokumenta. Alijansa se ne miješa, kada iz obavještajnih struktura procure tajni podaci jedne zemlje članice Alijanse”, rekao je on na predministarskoj konferenciji za novinare u Briselu, povodom curenja povjerljivih informacija NATO saveznica.

Stoltenebrg je naglasio da NATO ima sistem provjere za zaštitu podataka.

“Takođe imamo postupak provjere koji se odnosi za sve saveznice, naročito nove članice, kako bi oni koji imaju pristup NATO povjerljivim informacijama bili provjereni na pravi način, kako bi maksimalno povećali zaštitu naših podataka “, porulžčio je on.

U Briselu se sutra i preksjutra održava sastanak 30 ministara vanjskih poslova NATO.

Podsjećamo da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović prošle sedmice saopštio da je v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ANB Dejan Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka i najavio da će o tome s njim razgovarati.

Time je Abazović potvrdio raniju objavu poredsjednika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića, da je Vukšić odao tajne podatke jedne obavještajne agencije države članice NATO.

(CdM)

https://pressmedia.ba/