UKC Banja Luka smješta pacijente po hodnicima, skupa cijena opstruiranja državne vlasti

Politika Vijeća ministara BiH koju predvodi Zoran Tegeltija nam se već odavno obija o glavu. Njihova samo verbalna spremnost da se aktivno uključe u borbu protiv koronavirusa nas bukvalno ubija, a tome danas najbolje svjedoče vijesti iz UKC Banjaluka.

– Smještamo pacijente po hodnicima. Umiru nam na rukama, poruka je Nataše Mijatović, medicinske sestre u Kovid urgentnom centru UKC Republike Srpske koju je jutros emitirao RTRS.

Umjesto Tegeltije koji se u oslanjanju na Srbiju izgleda preračunao, kao i njegove kolege iz SNSD-a, da će patiti samo Sarajevo, danas se opet javlja ambasador BiH iz Rusije Željko Samardžija. Poručuje nam ono što svi znamo, da je BiH zakasnila s nabavkom vakcina.

Da budemo precizniji Samardžija opet žali jer smo propustili priliku direktno nabaviti vakcine preko Ruskog fonda. Bez namjere da branimo ministricu vanjskih poslova Biseru Turković u koju se upire prst iz RS-a čiji „politički autizam“ se dokazao, čudno je da su na Samardžijin alarm ostali gluhi iz RS-a. Predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji nije niko branio da ovo pitanje kandiduje Vijeću ministara, ili državnim parlamentarcima. Mogao je, a nije, čak i predložiti smjenu ministrice Turković ako se samo dotična igra sa životima građana.

Ceh destruktivne politike SNSD-a na državnom nivou i njihovo nastojanje da država ne funkcionira sada direktno plaćaju građani RS-a. Njihovi politički predstavnici im ne daju da ih država liječi, a sami ipak ne mogu. Zagledanost u Srbiju ne pomaže dovoljno, jer preko Drine imaju i svojih problema.

Apeli zdravstvenih radnika dolaze i van Banja Luke. Sve je teža situacija i u Istočnom Sarajevu i Bijeljini. Političke igre u BiH životom plaćaju građani, s obje strane entitetske linije.

(NAP)

pressmedia.ba