Ukinut pritvor Jahji Vukoviću, optuženom za ratovanje u Siriji

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Jahji Vukoviću, optuženom za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu u okviru terorističke organizacije “Al Nusra front”.

Vukoviću se zabranjuje napuštanje mjesta boravka, a sudskim rješenjem njegovo kretanje ograničava se na područje opštine Maglaj koju ne može napustiti bez prethodnog odobrenja ovog suda, osim da bi se pojavio u ovoj krivičnopravnoj stvari po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH.

Optuženom se zabranjuje putovanje izvan BiH, s ciljem izvršenja ove zabrane, privremeno mu se oduzimaju važeće putne isprave koje će optuženi bez odlaganja dostaviti Sudu, uz zabranu izdavanja novih putnih isprava, a zabranjen mu je i prelazak granice BiH uz korišćenje lične karte.

Vukoviću je naložena obaveza javljanja Policijskoj stanici Maglaj jednom sedmično, koja će pismeno obavijestiti Sud ukoliko optuženi ne ispoštuje naloženu obavezu.

Izrečene mjere zabrane trajaće dok za njima postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude ako optuženom ne bude izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako optuženom bude izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda.

O izvršenju izrečenih mjera zabrane staraće se Policijska stanica Maglaj i Granična policija BiH, saopšteno je iz Suda BiH.

Optuženi je posebno upozoren da će mu se odrediti mjera pritvora ukoliko ne bude postupao u skladu sa svim izrečenim mjerama iz ovog rješenja.

Prema optužnici, Vuković se tereti da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama grupe “Al nusra fronta”, koju je Savjet bezbjednosti UN proglasio terorističkom organizacijom.

U optužnici se navodi da je Vuković boravio u Siriji i, zajedno sa drugim licima iz BiH, pod imenom Abdulaziz učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga Džebatul Nusra fronta, čiji pripadnici su svakodnevnim napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura takozvane “Islamske države”, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, uhapšen i u oktobru 2020. godine izručen pravosuđu BiH.

BHRT