Na tragu današnje odluke Vlade FBiH: Sjećate li se politikantske izjave zastupnika SDA kako je “apsurdno dakle zatvarati Tešanj ili Živinice”?

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici, po uzoru na Vladu Kantona Sarajevo, uvela je restriktivnije mjere u cijeloj Federacija BiH, a sve s ciljem borbe protiv pandemije korona virusa, piše PRESS.

“Novom naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naređuje se ograničavanje kretanja na cijelom teritoriju FBiH od 21 sat do 5 sati ujutru”, piše u naredbi koju je usvojila Vlada Federacije BiH.

Ranije je mjeru zabrane kretanja od 21 sat do 5 sati ujutro usvojila Vlada Kantona Sarajevo, a prvi u redu protivnika uvođenja restriktivnijih mjera na teritoriji cijele Federacije BiH bili su zastupnici SDA.

“Zašto bi privrednici i građani u Tešnju ili Bihaću bili zatvoreni zbog toga što Vlada Edina Forte u Sarajevu nije poduzimala nikakve mjere, pa je tokom prethodnih sedmica došlo do ogromnog skoka broja zaraženih u Sarajevu?!”, zavapio je na sjednici Parlamenta FBiH zastupnik SDA Adnan Efendić.

Poslije se pokazalo kako izjave Efendića nikako ne odgovaraju istini jer osim Kantona Sarajevo tešku bitku s korona virusom vode i ZDK, BPK, USK, ali i svi drugi kantoni u FBiH. Pokušaj politizacije pitanja restriktivnijih mjera u režiji SDA dodatno su ogolili kantonalni premijeri koji su na jučer održanom sastanku s premijerom FBiH Fadilom Novalićem zatražili ujednačavanje mjera na teritoriji Federacije BiH.

“Apsurdno je dakle zatvarati Tešanj ili Živinice zbog stanja u Sarajevu odnosno zbog nesposobnosti Vlade KS”, poručio je na sjednici Parlamenta FBiH Adnan Efendić.

Zaboravio je zastupnik SDA da su i Tešanj i Živinice sastavni dio Bosne i Hercegovine tj. da je opterećeno zdravstvo i Zeničko-dobojskog kantona kao i Tuzlanskog kantona. Koliko ovakve izjave zastupnika SDA nemaju smisla dokazali su danas i ministri SDA u Vladi Federacije BiH koji su glasali za uvođenje restriktivnijih mjera.

(PRESS)

pressmedia.ba