Najveće povećanje od početka pandemije: U Općoj bolnici 200 hospitaliziranih zbog korone

U Covid odjelima Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” na bolničkom liječenju je 200 pacijenata. Od toga su 23 na intenzivnoj i postintenzivnoj njezi, pet je na respiratoru, a sedam na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. U protekla 24 sata jedan pacijent je preminuo.

Kako se navodi u jutrošnjem izvještaju iz bolnice, u Covid trijažnoj i prijemnoj ambulanti opservirano je 15 pacijenata i čeka se njihov premještaj na odjel.

Tokom jučerašnjeg dana na hospitalizaciju je primljeno 10 pacijenata, a 14 je otpušteno kući. Jedan pacijent je premješten na Kliniku na Podhrastove.

Statistika u Općoj bolnici pokazuje da je od početka pandemije ovo najveće povećanje broja oboljelih pacijenata od Covid-19 i da se javljaju pacijenti s težim kliničkim slikama, koji su za bolničko liječenje. Ova zdravstvena ustanova je maksimalno stavila na raspolaganje svoje bolničke kapacitete i osoblje, kako bi pomogla svima kojima je pomoć potrebna.

“Medicinski radnici daju sve od sebe i tako će i nastaviti, ali mole i apeluju na naše građane da se odgovorno ponašaju i da najozbiljnije shvate preporuke i upozorenja o poštivanju zaštitnih mjera”, saopćeno je iz Opće bolnice.

Putem Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za uposlenike Opće bolnice jutros stiže 110 doza AstraZenecinih vakcina. Nedavno je vakcinisano oko 200 osoba iz Covid tima, a danas bi to trebalo uraditi i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje raspoloživim dozama. Revakcinacija je planirana u naredna 2-3 mjeseca.

(Klix)

pressmedia.ba