Novinari uvršteni u prioritetne grupe za vakcinisanje u ZDK-u

Na inicijativu Društva novinara BiH, Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona uvrstio je novinare u prioritetne grupe za vakcinisanje protiv Covid-19. Odmah iza medicinskih radnika i osoba u domovima za stare osobe, uvršteni su novinari i policija. 

Radi se o prvom kantonu u Federaciji BiH koji je to učinio i uopšte o prvoj reakciji ljudi iz ovog entiteta. Prethodno su Republika Srpska (25. januara) i Brčko Distrikt (16. februara) reagirali na zahtjev Društva novinara BiH i ekspresno donijeli odluku o uvrštavanju novinara u prioritete za dobijanje valkcina protiv Covid-19. 

Ministarstvo civilnih poslova BiH je temeljem dopisa Društva novinara BiH uputilo pismo entitetskim ministarstvima zdravstva i Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta sa zamolbom da novinare uvrste na listu prioriteta za cijepljenje protiv virusa Covid 19.

Iz FBiH do danas nije bilo nikakve reakcije. Ali, zato jeste reagirao ZDK koji je prihvatio inicijativu.

U objašnjenju koje je dao dr. Senad Huseinagić, direktor INZ Zenica i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK, zbog činjenice da su novinari po samom opisu profesije osobe koje su najčešće i najviše u kontaktu s različitim profilima osoba, a time i vjerovatne žrtve, ali i prenosioci virusa, “od početka se planira da se novinari i drugi medijski radnici uključe u proces imunizacije kao prioritetna grupa”.

Krizni štab ZDK je odlučio da to bude u kategoriji “javnih radnika od značaja”, poput policajaca, vatrogasaca i slično te će shodno prilivu vakcina iz više izvora, a nakon što se okonča trenutno aktivni proces vakcinisanja zdravstvenih radnika i osoba u staračkim domovima, jedan od sljedećih prioriteta biti i medijski radnici. 

Društvo novinara BiH zahvaljuje Kriznom štabu Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa dr. Adnanom Jupićem koji je prihvatio naš zahtjev, kao i RS-u i Brčko Distriktu koji su ranije to učinili te Ministarstvu civilnih poslova BiH koje je uputilo zamolbe nadležnima sa nižih nivoa vlasti da to učine, saopćeno je iz Društva novinara BiH. 

“Uvrštavanjem novinara u prirotetne kategorije za vakcinisanje protiv Covid-19 zaštititi ćete njihovo zdravlje i živote te im tako omogućiti da nastave obavljati svoj posao informiranja javnosti do konačne pobjede nad ovom bolešću”, poručili su iz Društva novinara BiH. 

BHRT