Ugostitelji u RS prekidaju proteste, Vlada obećala minimalnu platu i doprinose

Vlada Republike Srpske obećala je da će svim privrednim subjektima koji su pogođeni odlukom o zabrani rada isplatiti minimalne plate i doprinose za cijeli mjesec mart, bez obzira na to da li će zabrana biti produžena ili ne.

“Mjere su bile iznuđene, nisu ničiji hir. Veliki broj prvirednika iz ugostiteljstva imaju problem s doprinosima i porezima iz 2020. godine i svaki do njih će morati pojedinačno podnijeti prijavu Upravi kako bi se razmotrilo i odobrio reprogram, a s ciljem da mogu dobiti uvjerenje od Poreske uprave kako bi se prijavili na naše grantove. Izvinjavam se ovim ljudima zbog manjka komunikacije. Kazali su da su mjere prebrzo saopćene i da su ih zatekli tokom poslovanja. Nismo imali direktnu komunikaciju”,rekao je premijer Višković.

Viskovic se izvinjava ugostiteljima zbog manjka komunikacije ministarstva/udruženja,jer su tvrdili da su bili iznenađeni mjerama.Frizeri i kozmetičari,”kad smo razmatrali mjere imali smo na stolu i mjere Srbije, KS, Evrope”..posle ovih 7dana, oni bi mogli početi raditi @N1infoSApic.twitter.com/RZbEiEVr6h

— Snezana Mitrovic (@Snejkicaa) March 23, 2021

Kazao je kako su tokom kreiranja mjera posmatrali mjere KS, Srbije i EU, te da su njihove mjere bile liberalnije za nekoliko procenata. Dodao je kako nije sretna zbog ovih teških mjera, ali da su ih morali donijeti. Najavio je da će kozmetičari i frizerski saloni najvjerovatnije moći raditi nakon isteka ovih sedam dana jer je utvrđeno da oni poštuju mjere i radde “jedan na jedan” s klijentima.

“Preživjeti ovo teško vrijeme, zaštititi zdravstveni sektor, ali i naći rješenja za zaštitu privrede, to nam je cilj. Dobili smo konstruktivne prijedloge od udruženja. Pružit ćemo podršku da se zadrže radnici. S otvaranjem idemo kada se steknu uslovi. Imamo veliku brigu za sve sektore. Šta će političari na nekom događaju gdje se ljudi bore za svoja radna mjesta, radnike i egzistenciju porodice? Moramo naći zajednički jezik kako bismo ovo prebrodili, zato smo se i sastali danas. Naš opstanak vezan je za to kako ćemo poštovati mjere”, kazala je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Sastanak HoReCE sa vrhom RS. Cvijanovic:”Preživjeti ovo teško vrijeme, zastititi zdrav.sektor, ali i naći rješenja za zaštitu privrede. Dobili smo konstruk.prijedloge od udruženja. Kratkoročno podrška da se zadrže radnici”. @N1infoSApic.twitter.com/Iv9pzsW6Q9

— Snezana Mitrovic (@Snejkicaa) March 23, 2021

Predstavnik Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva “HoReCa” Dalibor Šajić kazao je kako prestaju s protestima.

“Zatvaranjem ovaj sektor je u veoma velikom problemu. Naišli smo na prvi dio razumijevanja od Vlade RS. U petak opet imamo sastanak gdje ćemo definisati sve uslove kako svakom radniku ovog sektora pomoći, da prebrodimo ovaj težak period zatvaranja. Prestajemo s protestima jer imamo razumijevanje, saslušali su nas”, kazao je Šajić.

pressmedia.ba