VSTV BiH izražava podršku profesionalnom i nezavisnom radu Ureda disciplinskog tužioca

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV BiH) podsjetilo je javnost da je Ured disciplinskog tužioca samostalan i nezavisan u svom radu na disciplinskim predmetima te da je zato neophodno poštovanje njegove nezavisnosti i integriteta od svih aktera unutar pravosuđa i bh. društava u cjelini.

Predsjedništvo VSTV-a BiH želi da izrazi svoju podršku profesionalnom, nezavisnom i nepristranom radu Ureda disciplinskog tužioca.

“Cijenimo svaku konstruktivnu kritiku te ujedno osuđujemo svaku vrstu pritisaka na rad ovog Ureda. Naglašavamo da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH u potpunosti opredijeljeno da provede reforme koje se pred nas postavljaju te da podigne nivo povjerenja bosanskohercegovačke javnosti i svojih međunarodnih partnera”, stoji u saopćenju.

Ured disciplinskog tužioca je u tom procesu jedan od ključnih faktora, koji je i u analizama nezavisnih, međunarodnih stručnjaka dobio pozitivne ocjene, navodi se.

“Nadalje, pozivamo predstavnike medija da se u izvještavanju pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda te da prate rad Ureda disciplinskog tužioca i cjelokupnog pravosuđa na objektivan, na činjenicama baziran i nepristran način kako bi javnost mogla imati tačne informacije o radu pravosuđa”, stoji u reakciji.

(Klix)

pressmedia.ba