Konstituirano Gradsko vijeće Grada Sarajeva, gradonačelnik i predsjedavajući Vijeća nisu izabrani

Gradski vijećnici Grada Sarajeva nakon polaganja svečane izjave, trebali su izabrati predsjedavajućeg tog vijeća, ali je sjednica prekinuta.

[embedded content]

Dvadeset i osam gradskih vijećnika kojima je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dodijelila mandat javnim davanjem i potpisivanjem svečane izjave preuzeli su danas dužnost gradskog vijećnika.

U Gradsko vijeće Sarajeva mandate su preuzeli vijećnici iz općinskih vijeća Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad Sarajevo.

  • Iz Starog Grada u Gradsko vijeće Sarajeva izabrani su: Vedran Dodik (Hrvat), Srđan Simonović i Jasmin Skorupan (Srbi), te Seid Škaljić, Vedad Deljković, Almedin Miladin i Muamer Mekić (Bošnjaci).
  • Iz općine Centar izabrani su: Željko Majstorović (Hrvat), Biljana Lazarević i Dragan Stevanović (Srbi), Nihad Uk (ostali), te Jasmin Ademović, Lejla Ćosović i Amra Zulfikarpašić (Bošnjaci).
  • Iz Novog Sarajeva u Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabrani su: Marijela Hašimbegović i Danijela Šahat (Hrvati), Srđan Srdić (Srbin), Samir Bejić i Mirela Džehverović (ostali), te Alma Čengić i Elvedin Korora (Bošnjaci).
  • U Gradsko vijeće Grada Sarajeva iz općine Novi Grad Sarajevo mandate vijećnika dobili su: Toni Vukadin i Drago Jurić (Hrvati), Ratko Orozović (Srbin), Enisa Spahić (ostali), te Adi Škaljić, Bajro Biber i Alem Logo (Bošnjaci).

Vijećnici su potom glasali za predsjedavajućeg Gradskog Vijeća Grada Sarajeva, a predloženi kandidati za ovu funkciju su Jasmin Ademović i Srđan Srdić.

Deset vijećnika glasalo je za Ademovića, a pet vijećnika za Srdića. Jedan listić je nevažeći, jedan nepopunjen, dok je 11 listića ispunjeno “na način koji izaziva sumnju”.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, Komisija za provođenje izbora predložila je da se izbor za predsjedavajućeg Gradskog Vijeća ponovi, nakon čega je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Iz Gradskog Vijeća Grada Sarajeva saopštili su da je za sutra zakazan Kolegij na kojem će se utvrditi datum nastavka sjednice.

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva bio je planiran i izbor gradonačelnika Grada Sarajeva te dva zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva. Jedini kandidat za gradonačelnika Sarajeva je Bogić Bogićević na prijedlog Socijaldemokratske partije (SDP), dok je Naša stranka za zamjenicu gradonačelnika predložila Anju Margetić, sportiskinju i reprezentativku BiH u plivanju te kao drugi zamjenik gradonačelnika Narod i pravda predložili su Harisa Bašića.

BHRT