Kosovari predstavili novi grb pred kvalifikacije za SP i izazvali burne reakcije u Srbiji

Danas počinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a reprezentacija Kosova će svoj prvi meč igrati tek u nedjelju.

Danas počinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a reprezentacija Kosova će svoj prvi meč igrati tek u nedjelju.

Tada će Kosovari ugostiti Švedsku, a ovaj meč će igrati i u novim dresovima koji su podigli dosta prašine u komšiluku, tačnije u Srbiji.

Sve zbog novog grba koji će krasiti dres Kosova. Mediji u Srbiji pišu kako je FS Kosova predložio nekoliko varijanti grba koje je UEFA odbila, a prihvatila je grb na kojem je u prvom planu Dardanski labirint.

Riječ je o umjetničkom djelu koje datira još iz rimskog razdoblja. Dardanski labirint veže se za drevni narod Dardance koji su živjeli na prostoru današnje južne Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Dardanski labirint je pronađen na području današnjeg Kosova, a Kosovari, naravno, smatraju da su oni potomci tog drevnog naroda.

To što na Kosovu povezuju sadašnje i nekadašnje stanovnike ljuti srpske medije koji smatraju da se tako lažira povijest, premda čitava ta priča s novim grbom Kosova nema nikakve direktne veze sa Srbima.

Pogledajte kako izgleda grb OVDJE!

KOMENTARI