Medimpex zvanično odustao od uvoza Sputnjika Ve za FBiH

Medimpex je i zvanično odustao od nabevke cjepiva Sputnjik Ve za FBiH, potvrđeno je za BHRT iz Zavoda za javno zdravstvo. Naime oni su danas od ove firme dobili i zvaničan dopis.

[embedded content]

Imali smo uvid pismo je koje poslala advokatska kancelarija u ime Medimpexa

Prenosimo dijelove:

Ovim putem vam se obraćamo u ime našeg klijenta Društva Medimpex d.o.o. Sarajevo sa saopštenjem za javnost. Da bi se spriječile sve daljnje medijske špekulacije i davanje izjava od pozvanih i nepozvanih dajemo sljedeće saopštenje za javnost. Istovremeno ovim putem se naš klijent ograđuje od svih daljih izjava i medijskih špekulacija.

Najviše ističu činjenice i da je prije objavljivanja zvaničnih informacija do nekih medija došla informacija koje nije znao ni sam ponuđač.

“Dakle i prije nego što je isti službeno odabran kao najbolji ponuđač, određeni mediji su prenijeli informacije koje nije znao niti sam ponuđač a koji se odnosi na izbor, cijenu i rok isporuke, odnosno na trenutak zaključenja predmetnog ugovora. Navedeno posebno ukazujemo iz razloga što je već tada putem određenih medija plasirana netačna informacija da je ugovor potpisan i da vakcine dolaze za 3 dana????? Unatoč tim činjenicama na koje je društvo Medimpex odmah ukazalo, određeni mediji su odmah objavile informaciju da je Ugovor potpisan i da se čeka isporuka prvog dijela vakcina i time napravili nepotreban pritisak na sve učesnike ovog postupka”.

Vlada FBiH vjerovatno sutra o novim ponudama za uvoz vakcina

Današnju informaciju Zavoda za javno zdravstva FBiH, da ponuđač Medimpex d.o.o. Sarajevo nije ispunio svoje obaveze iz potpisanog ugovora, Vlada Federacije BiH će hitno razmatrati, te je već dat nalog Ad hok timu za pregovore da ostvari komunikacija sa ostalim dobavljačima i pripremi Informaciju za Vladu FBiH.

Nastavak 259. sjednice, kao i 260. redovna sjednica Vlade FBiH je zakazana za sutra, kada će se vjerovatno i razmatrati o informacijama ad hoc tima o ponuđačima.

“Postupak nabavke vakcine putem interventnog uvoza Vlada će nastaviti, sve dok ne osigura vakcine za građane Federacije BiH, pored 800.000 vakcina koje su već uplaćene putem Covax mehanizma krajem protekle godine, a prve doze prema najavama očekujemo sutra”, saopšteno je iz Vlade.

O svim odlukama Vlade FBiH i novim informacijama javnost će biti pravovremeno informisana.

Podsjetimo, Medimpex d.o.o. Sarajevo nije dostavio Zavodu za javno zdravstvo FBiH potrebne dokumente o nabavci vakcina protiv Kovida-19, Sputnjik Ve, u predviđenom roku.

BHRT